Migraine bij vrouwen

Helaas is Migraine bij vrouwen nog steeds een veel voorkomend probleem .Migraine komt namelijk bijna drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral in de periode tussen de pubertijd en de overgang in is dit verschil enorm. Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. WOMEN Inc. zet zich in om de kansen van vrouwen op het gebied van gezondheidszorg te vergroten. Wist je dat 33% van de vrouwen in hun leven last krijgen van migraine in tegenstelling tot 13% van de mannen? 

Wat is migraine precies? 

Wat is migraine? Dit is een vraag die veel mensen zich af vragen. Migraine is een moeilijke term om precies uit te leggen wat het precies is. Voor mensen die migraine hebben is het een stuk duidelijker, vooral aan mensen die niet bekend zijn met migraine is het lastig uit te leggen. De oorzaak over het onstaan van migraine is nog altijd onduidelijk. Migraine verschilt van hoofdpijn. In die zin dat migraine een bonzende en kloppende pijn is, net als hoofdpijn, echter bij migraine gaat de pijn een zeer lange tijd door. Alsof het niet over gaat.

NU: Campagne Migraine is een hoofdzaak

Onze nieuwe campagne #migraineiseenhoofdzaak is nu live! Wist je dat 2 miljoen Nederlanders leven met een (chronische) hersenziekte: migraine? Migraine is dus absoluut geen bijzaak. Dat is een hoofdzaak. Wij streven ernaar de vooroordelen de wereld uit te helpen. Help jij ook mee?  Zet de eerste stap en test in 10 vragen jouw kennis over migraine. Bekijk alles over de symptomen van migraine, de feiten, tips en meer.

Lees alles over #migraineiseenhoofdzaak

Migraine is een hoodzaak

De symptomen van Migraine

De impact van migraine is groot. De symptomen van migraine bij vrouwen kunnen per geval sterk variëren. Enkele symptomen waaraan je migraine kan herkennen zijn: 

  • Extreme hoofdpijn tijdens een migraine aanval
  • Gevoeligheid voor licht en geluid 
  • Misselijkheid en overgeven
  • Bij inspanning is de hoofdpijn nog heftiger
  • Een migraine aanval put je compleet uit
  • De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd
  • Zorgt voor overgevoeligheid voor licht en geluid (foto- en fonofobie), vaak ook voor geuren (osmofobie)

 Het zorgt ervoor dat je compleet uitgeschakeld bent tijdens een aanval. Hierdoor is ziekteverzuim onontkoombaar. Zoals het Migrainefonds zegt: 
‘Je gaat er niet dood aan, maar je bent er wel kapot van’.

Met migraine naar de huisarts?

Veel mensen met hoofdpijn (of migraine) gaan niet naar de huisarts, terwijl ze hier wel bij gebaat kunnen zijn. Met onze gesprekskaart kun je precies zien wat je kunt voorbereiden en welke vragen jij kunt stellen over migraine bij je huisarts. 

Migraine bij vrouwen, wat te doen?

Veel vrouwen met migraine gaan niet naar de dokter. Ze denken dat het er gewoon bij hoort, maar het is belangrijk om de klachten serieus te nemen.

Menstruele migraine is een enorme ziektelast voor veel vrouwen, als je alle aanvallen bij elkaar optelt zijn patiënten in totaal wel zo'n 3-4 jaar van hun leven kwijt door menstruatie gerelateerde migraine.” zegt alliantielid Dr. Antoinette Maassen-van den Brink. Daarnaast is het ook zo dat mensen in de omgeving van vrouwen de migraine vaak niet serieus nemen. Dit motiveert niet om hulp te zoeken, terwijl het toch een enorme impact heeft op het leven van iemand met migraine.

Krijg je een migraine aanval? Stop dan direct met je bezigheden. Neem rust. Inspanning zorgt voor verergering van de klachten. Stel je omgeving op de hoogte en geef aan wat de klachten zijn. Zo creeer je begrip. 

Hoe krijg ik grip op mijn migraine?

Vrouwen, migraine en medicatie

Helaas is migraine bij vrouwen slechts in beperkte mate te behandelen. In het gros van de situaties wordt er vaak onvoldoende gedaan tegen migraine. Dit heeft tevens te maken met het feit dat de aandoening niet als zodanig wordt herkend. Medicijnen zijn een hulpmiddel bij migraine. Echter bij 60% van de patiënten met migraine hebben medicijnen niet het gewenste effect. Het is duidelijk dat vrouwelijke geslachtshormonen een rol spelen bij migraine, maar er is nog heel weinig bekend over welke rol precies en hoe dit van invloed is op de behandeling. Bekijk meer over vrouwen en migraine

Vrouwen en de gezondheidszorg

WOMEN Inc. zet zich in om de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren, ook op het gebied van migraine. Lees meer over onze actie ‘Behandel me als een dame’ voor een gendersensitieve gezondheidszorg.

Doe de migraine test

Campagnes WOMEN Inc.

Doe de migraine test. ›

Hoeveel weet jij over migraine? Feiten, symptomen & tips voor migraine aanvallen. Doe de migraine test.

Lees verder

Verschillen M/V Migraine ›

Wist je dat er grote verschillen bestaan in de gezondheid tussen vrouwen en mannen? Zo is menstruele migraine een enorme ziektelast voor vrouwen.

Lees verder

Help WOMEN Inc. ›

Steun WOMEN Inc. in haar doelstelling voor kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen. Doneer en help mee.

Lees verder
Hoeveel meer salaris hoor jij te krijgen?
Help mee, dicht de #LOONKLOOF