Menopauze

Zijn de menopauze en de overgang hetzelfde en op welke leeftijd komt de menopauze voor? WOMEN Inc. beantwoord al jouw vragen over de menopauze en de overgang. Veel mensen denken dat de menopauze en overgang  de overgang hetzelfde is.  

Wat is de menopauze?

Wat is de menopauze nu eigenlijk? Mensen denken vaak dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. De menopauze is puur gebaseerd op de laatste menstruatie. Enkele feiten in verschillen tussen de menopauze en de overgang: 

  • De menopauze is het moment van de laatste menstruatie.
  • De overgang is de periode hieromheen.
  • De periode na de menopauze wordt post-menopauze genoemd.
  • De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze doormaken is 51 jaar. 
  • Vrouwen brengen maar liefst ⅓ van hun leven door in post-menopauze.

Wist je dat er vrouwen zijn die voor hun 40ste de menopauze doormaken?

Tijdens de overgang vinden verschillende veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw. Deze veranderingen zorgen ook voor een verscheidenheid aan klachten. De symptomen van de overgang en meer lees je in dit artikel. 

Wat is de leeftijd van de menopauze?

Op welke leeftijd begint de menopauze? De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze doormaken is 51 jaar. Het kan echter ook vroeger of later komen. Zo zijn er vrouwen die al voor hun 40e de menopauze doormaken. Hoe moet je omgaan met de overgang en menopauze? Het is belangrijk dat je je lichaam kent, zo voel je de de overgang een beetje aan. Weet welke toenemende risico’s horen bij de overgang en zoek hulp bij klachten. Laat je niet zomaar wegsturen. De overgangsperiode brengt veel klachten met zich mee. Bovendien kan deze periode 7 tot 10 jaar duren. Er is geen reden om je zo lang slecht te voelen, daarom hebben wij tips en adviezen verzameld over het omgaan met de menopauze.

"De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze doormaken is 51 jaar"

Symptomen bij de menopauze

Wat zijn de symptomen van de menopauze? 34% van het ziekteverzuim van werkende vrouwen tussen de 44 en 60 jaar is toe te kennen aan overgangsklachten. Door de menopauze ontstaat er een afname van hormonen. Dit brengt verschillende dingen met zich mee. Zo hebben veel vrouwen in de overgang last van stemmingswisselingen en kan de zin in seks afnemen. Het is belangrijk om te weten waar deze dingen vandaan komen, zodat je er iets mee kan doen.

Enkele van de symptomen van de menopauze en de overgang: 

  • Stemmingswisslingen
  • Opvliegers
  • Verlies libido
  • Gewichtstoename
  • Onregelmatige menstruatie

Menopauze en hart- en vaatziekten

Daarnaast gaan de lagere oestrogeenspiegels samen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vanaf ongeveer het 50e levensjaar hebben vrouwen daarom veel vaker last van hart- en vaatziekten verschillen m/v. Ook de kans op osteoporose, ontkalking van de botten, neemt toe na de overgang.

Menopauze, de feiten

Versterk jezelf en elkaar

Schuif aanTafel - Overgang ›

De Week van de Overgang. Schuif aanTafel tijdens de Week van de Overgang. 10, 11, 12 en 13 april op diverse plekken door het land. Meld je aan.

Lees verder

Agenda WOMEN Inc ›

Schuif aanTafel voor een goed gesprek, kom naar een van onze inspirerende vrouwen evenementen of bekijk wanneer de tafel van een bij jou in de buurt is.

Lees verder

Meld je aan bij WOMEN Inc ›

Meld je gratis aan bij het netwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken.

Lees verder
Hoeveel meer salaris hoor jij te krijgen?
Help mee, dicht de #LOONKLOOF