• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Internationale Vrouwendag

Internationale vrouwendag krijgt ieder jaar weer veel aandacht. Ook bij WOMEN Inc. Niet iedereen weet wat Internationale Vrouwendag is en hoe is Internationale Vrouwendag eigenlijk ontstaan? 

Wat is Internationale Vrouwendag?

Wat is in Internationale Vrouwendag? Als je op de naam af zou gaan, dan zou je het al kunnen herleiden. Het is een speciale dag voor vrouwen waarbij ze internationaal op die dag centraal staan. Niet alleen Nederland doet hier aan mee, maar ook veel andere landen staan op deze dag even stil bij de rechten van vrouwen en de verschillen die er momenteel nog steeds zijn ten opzichte van mannen. Mannen hebben vaak een hoger salaris, ze werken fulltime, werken buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen en het salaris dat zij verdienen is vaak lager. Hierdoor is het voor vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren! Gelijke rechten moeten er zijn, voor iedereen!

Wanneer is het Internationale vrouwendag?

Elk jaar is het op de 8ste dag van maart Internationele vrouwendag.

Vrijdag 8 maart 2019

Hoe is internationele vrouwendag ontstaan?

Op de achtste dag van maart vieren vrouwen over de hele wereld al sinds 1911 de Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. Vrouwen in New York stonden op tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, het begin van de emancipatie van de vrouw. Clara Zetkin droeg in 1910 op de Internationale Vrouwenconferentie aan 8 maart om te dopen tot Internationale Vrouwendag. Negen jaar na de vrouwenstaking in New York kwamen ook vrouwen in Sint-Petersburg op voor betere omstandigheden in de textielindustrie. Deze revolutionaire beweging droeg bij aan de benoeming van acht maart als Internationale Vrouwendag door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921. De status van deze dag kwam echter moeizaam op, totdat het feminisme in de jaren zestig opnieuw groot werd. De Internationale Vrouwendag staat sindsdien in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld. Over de hele wereld wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, vaak met demonstraties en conferenties waarbij vrouwen vanuit verschillende landen en culturen samenkomen. Waarom internationale vrouwendag nog steeds nodig is?

Weetjes over Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 8 maart.  Een aantal feiten van Internationale Vrouwendag op een rij: 

 • Dit is een speciale dag die ieder jaar gehouden wordt op 8 maart;
 • Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit verspreid over de hele wereld. Meestal wordt de dag gehouden aan de hand van een speciaal thema;
 • De internationale vrouwendag is ontstaan in de 20ste eeuw, vanaf dat moment kwamen vrouwen op voor hun rechten, bij het kiesrecht bijvoorbeeld en ook op het gebied van arbeid;
 • Ook Nederland doet hier aan mee. Ieder jaar vieren veel vrouwengroepen en vrouwenorganisaties op 8 maart dit bijzondere moment;
 • Het wordt op verschillende manieren gevierd;
 • Het doel is dat ze aandacht vragen voor thema’s zoals de economische zelfstandigheid, zorg en arbeid, racisme, empowerment, op seksueel gebied en discriminatie.  

In 2019 zullen diverse buurt organisaties weer evenementen organiseren. Het thema voor de Internationale Vrouwendag 2019 is heldinnen. Er zijn veel bekende heldinnen die zich hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, maar deze Vrouwendag staat ook in het teken van de heldinnen die zich stilletjes inzetten voor gelijkheid. Gebruik de #heldinnen op je sociale media om aandacht te geven aan dit thema en deze heldinnen te danken voor al hun inzet in de emancipatie van de vrouw. Bekijk het stemadvies.

Internationale dag voor de vrouw en WOMEN Inc.

De internationale dag voor de vrouw krijgt wereldwijd veel aandacht. WOMEN Inc. zet zich in tijdens Internationale Vrouwendag. Diverse aandachtspunten komen aan de orde, zoals het loonverschil tussen vrouwen en mannen. Vind jij het ook belangrijk dat vrouwen gelijk worden behandeld als mannen? Met name op de werkvloer zijn er grote verschillen, kijk maar eens naar de functies en naar het salaris dat er tegenover staat. De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven die streven naar gelijkheid. Maar hoe denk jij er over? Vrouwennetwerk WOMEN Inc. streeft naar gelijkheid, doe je mee en steun je ons?  

Laat van je horen

 

 

Loonkloof M/V ›

Mannen en vrouwen verdienen niet hetzelfde. WOMEN Inc. pakt de loonkloof aan met de campagne 'Waar is mijn €300.000?' Doe je mee?

Lees verder

Vrouwennetwerk WOMEN Inc ›

WOMEN Inc. is het netwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken. Wat wij doen en wie wij zijn? Bekijk het hier.

Lees verder
Hoeveel meer salaris hoor jij te krijgen?
Help mee, dicht de #LOONKLOOF