Het Groot Dictee der Inclusieve Taal

Taal draagt bij aan in- en uitsluiting, maar op welke manieren doet dit zich voor in de media? Veel voorbeelden uit de media passeren in Het Dictee de revue. Herken op welke manieren het soms mis gaat en win daarmee Het Dictee!

Tijdens dit Dictee staan we niet stil bij vervoegingen van werkwoorden of de juiste spelling van ingewikkelde woorden, maar bij de manier waarop onze onbewuste vooroordelen aan de oppervlakte komen door ons taalgebruik. Aan de hand van voorbeelden uit de media krijg je in drie rondes verschillende opdrachten, die zullen leiden tot een groter bewustzijn over inclusief taalgebruik. Er is daarnaast voldoende ruimte om vragen te stellen en in gesprek te gaan over inclusief taalgebruik.

Met een ‘Dictee’ bedoelen we ook echt een dictee. Dit betekent dat deelnemers een eigen clipboard krijgen waarop zij het dictee maken. Na afloop kijken we met elkaar het dictee na en winnen de deelnemers met de meeste punten een prijs (en heel veel eer natuurlijk!).

Praktische informatie

  • Het Dictee duurt 90 tot 120 minuten en kan alleen live op locatie gegeven worden. 
  • Voor het Dictee is een grote afgesloten ruimte nodig waarin mensen in theateropstelling kunnen zitten. 
  • Het Dictee is bijvoorbeeld geschikt als opening van evenementen over (gender)gelijkheid in de media of in taal en is toegankelijk voor mensen met en zonder kennis van diversiteit en inclusie.
  • Aantal deelnemers: maximaal 75 deelnemers
  • Prijs: € 3.150 excl. BTW*
  • Taal: Nederlands
  • Informatie vs. interactie: 10% informatie en 90% interactie

*We kunnen voor grote groepen of speciale evenementen het Dictee uitbreiden door bijvoorbeeld een interessante moderator in te zetten die het begeleidt. Afhankelijk van de exacte wensen, afspraken en het type organisatie kan deze prijs enigszins afwijken.

Ik heb interesse in deze sessie