Wat is Internationale Vrouwendag?

Vrouwendag wordt in Nederland gevierd sinds 1912. Deze vond toen nog niet op 8 maart plaats, zoals nu gebruikelijk het geval is, maar op 12 mei. De dag stond in het teken van Algemeen Vrouwenkiesrecht. Tien jaar later, in 1922, werd 8 maart gekozen als vaste datum voor Internationale Vrouwendag.  

De dag is in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor thema’s rondom vrouwenrechten. In de jaren ‘20 en ‘30 betrof dit vooral het vrouwenkiesrecht, in de jaren ‘60 en ‘70 stond het in het teken van de Tweede Feministische Golf die aandacht vroeg voor het recht op abortus en seksuele vrijheid. Aan het eind van deze periode, in 1978, heeft de VN Internationale Vrouwendag officieel erkend. Sindsdien worden rond 8 maart wereldwijd activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Eén van de grootste en meest belangstellende was de Internationale Vrouwendag van 2017. Deze vond plaats vlak na de verkiezing van Donald Trump in 2016. Op 8 maart 2017 liepen miljoenen mensen van over de hele wereld mee met de Women’s March om zich uit te spreken tegen de schending van vrouwenrechten, maar ook om solidariteit te tonen met andere onderdrukte groepen in de maatschappij. 

Waarom vinden jullie Internationale Vrouwendag belangrijk?

Daan: "Ik vier internationale vrouwendag en loop mee met de Women’s March omdat ik zie dat deze samenleving steeds onveiliger wordt voor iedereen die zich niet identificeert als witte heteroseksuele cis-man. Het is, als man, van onmisbaar belang om je onvrede hierover te laten horen. We zijn allemaal onderdeel van het systeem. Je hier niet tegen uitspreken is geen optie, voor niemand."

Isabel: "Juist omdat ik altijd moet uitleggen waarom ik feminist ben vind ik het belangrijk dat we deze dag vieren. We zijn 107 jaar verder sinds de eerste Internationale Vrouwendag en toen ik dat opzocht gaf Google als zoeksuggestie "Can you buy a woman?" Het is daarom voor mij een dag om stil te staan bij wat er allemaal al is bereikt maar vooral ook om uit te kijken naar wat we nog te doen hebben."

Sueda: "Ik vier Internationale Vrouwendag omdat ik alle vrouwen wil laten weten dat ze mogen zijn wie ze willen zijn. Dat ze mogen dragen wat ze willen dragen. Internationale Vrouwendag is voor mij belangrijk omdat ik vind dat wij vrouwen elkaars hand vast horen te pakken om te laten weten dat we er voor elkaar zijn en dat we elkaar ten alle tijden zullen steunen in de strijd tegen discriminatie, bekrompen visies en ongelijkheid."

Waarom vinden wij Internationale Vrouwendag belangrijk?

 • Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 27e plaats.
 • Veel vrouwen in Nederland (49,8 procent) zijn niet financieel onafhankelijk. Dit tegenover 74,6 procent van de mannen, die wel onafhankelijk zijn. 
 • Mannen en vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds niet hetzelfde. Het gemiddelde loonverschil is 15,5 procent.
 • Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (kinderen, mantelzorg) als mannen. Hoewel de helft van de stellen met kinderen werk en zorg gelijk zouden willen verdelen, doet slechts 18 procent dit.
 • In 2017 was 11,7 procent van de bestuurders (die de dagelijkse leiding hebben) vrouw. Terwijl een wettelijk streefcijfer voorschrijft dat dit vóór 1 januari 2020 30 procent moet worden. Ook in de politiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. In de Tweede Kamer is maar 31 procent vrouw, in de gemeenteraden 34 procent.
 • Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen, maar brengen minder jaren door in goede gezondheid.
 • Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaak over het hoofd gezien, omdat zij andere symptomen kunnen hebben dan mannen.
 • Bij de NPO is slechts 35,4 procent van de mensen in beeld vrouw. Bij een evenredige representatie zou dit 50 procent moeten zijn. 
 • Van alle experts in de media is 88 procent man en slechts 12 procent vrouw.
 • Vrouwen boven de 50 jaar komen bijna 6 x minder in beeld dan mannen boven de 50 jaar.
 • Slechts 13 procent van de moeders in kinderboeken heeft een betaalde baan, dat is bijna 6 x minder dan in werkelijkheid. 

 

* Dit is een incomplete lijst met cijfers over ongelijkheid in Nederland. We hebben voor deze gegevens gekozen omdat deze in lijn zijn met de thema's van WOMEN Inc., namelijk Geld, Gezondheid en Beeldvorming. Andere thema's zoals seksualiteit, geweld tegen vrouwen etc. worden naar onze  mening voldoende vertegenwoordigd door andere organisaties.