Ervaringsverhaal: Brigitte

Brigitte is 50 jaar en werkt als buschauffeur in stad- en streekvervoer. Toen ze in de overgang kwam, liep ze tegen praktische moeilijkheden aan op haar werk. Ze vertelt ons wat haar heeft geholpen om haar werk vol te houden.

"Aan mijn werkgever maakte ik duidelijk dat ik écht niet in een bus zonder airco kon werken."

“Ik zit ongeveer sinds mijn 47e in de overgang. Het gebeurde geleidelijk. Achteraf gezien had ik veel klachten die ik er niet direct mee in verband bracht. Zo merkte ik dat mijn eisprong niet meer elke maand aanwezig was, de tijd tussen mijn menstruaties langer werd en mijn bloedverlies minder werd. Ook had ik in die periode ineens ruzies en aanvaringen met anderen, terwijl ik voorheen nooit ruzie maakte en juist een rustig persoon was. Later besef je pas dat het met de overgang te maken had.”

“In twee jaar tijd veranderde ik van een peer in een appel en kwam ik ruim 20 kilo aan. Ik kreeg ineens een zwemband op mijn bovenbuik: dit zal niet alleen door de overgang komen, maar heeft er indirect zeker mee te maken. Hoe meer ik mij zorgen maak, hoe meer ik ga eten. Dat is een vervelende vicieuze cirkel, waar je lastig uitkomt. Regelmatig had ik last van hartkloppingen als ik wilde gaan slapen. Ook werd ik ’s nachts vaak wakker rond een uur of drie en kon ik daarna niet meer inslapen. Meestal had ik het bloedheet of ik had honger.”

“Overdag kreeg ik het ook warmer en warmer. Mijn werk hield ik vol door de airco vol op mijn lichaam te laten blazen en mezelf rustig te houden.
 Aan mijn werkgever maakte ik duidelijk dat ik écht niet in een bus zonder airco kon werken. Gelukkig was er altijd wel een bus met een werkende airconditioning voorhanden. In die periode heb ik ook gevraagd om uitsluitend de streeklijnen te mogen rijden, omdat ik mij daar prettiger bij voelde. Gelukkig kon dat vrij eenvoudig geregeld worden.”

“De vorige zomer had ik het zwaar. Ik heb de eerste week op onze kampeervakantie alleen maar kunnen huilen en ruzie maken. Zó ellendig en onbegrepen voelde ik mij. Als er iets gebeurde, raakte ik gelijk van slag. Op de heenreis naar de camping, werd ik bijvoorbeeld afgesneden door een auto. Inwendig begon ik toen te koken en bleven er maar lelijke verwensingen in mijn hoofd voorbij komen. Richting mezelf, maar ook naar de mensen om mij heen. Ik begon mijzelf steeds meer op dit soort ‘rotstemmetjes’ te betrappen. Ik herkende mijzelf niet meer.”

“De huisarts was geen voorstander van hormonen, maar schreef mij uiteindelijk toch een oestrogeenpleister voor. Het is bijna niet te geloven, maar ik plakte het ding op en sliep eindelijk een nacht door. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, voelde ik me weer als mijzelf. Ik was niet meer geïrriteerd, niet somber; ik was relaxed. Binnen drie dagen was ik ook compleet van mijn opvliegers af. Onlangs had ik een telefonisch consult met mijn andere huisarts, n.a.v. mijn herhaalrecept. Hij was gelukkig iets milder gestemd over de hormonen en erkende dat het leven zonder heel lastig kan zijn voor een vrouw.”

“Mijn opvliegers zijn voor 80 procent verdwenen. Nu kan ik mijn werk weer doen zonder natte oksels en een beugelbeha dragen zonder huidirritaties. Ook voel ik mij geestelijk stukken beter, al heb ik uiteraard ook wel eens een minder goede dag.”

“De tijd is aangebroken om met de verdere ‘verwerking’ van mijn overgang te beginnen. De aftakeling is duidelijk begonnen, mijn gezicht en lichaam veranderen. Het voelt voor mij als een omgekeerde puberteit. De landing is nog niet ingezet, maar de afdaling is begonnen. Dat merk ik overduidelijk.”

”Verder ben ik veel bezig met zelfreflectie en kijk ik naar de toekomst: wat wil ik nog bereiken? Ik heb daarom nieuwe hobby’s opgepakt. En ik ben boeken over de overgang gaan lezen. Mijn tip voor andere vrouwen is: luister goed naar je lichaam en onderzoek zelf welke verschillende behandelingen voor jou een optie zijn. Het is immers jouw lichaam en jouw leven.”

Wegens privacyredenen is de naam van de geïnterviewde gefingeerd. De volledige naam is bij de redactie bekend.