Waarom onderhandelen niet altijd zin heeft

ARCHIEF

Omdat we bij WOMEN Inc. graag op een positieve manier problemen willen aanpakken, bieden we vrouwen handvatten om de nog steeds bestaande ongelijkheden zelf te lijf te gaan. In het eerste deel van de Waar-is-mijn-€300.000,-? campagne in 2014 boden we door het hele land workshops in onderhandelen, en ook hier op de site kun je tips vinden. 

Toch is het belangrijk om te beseffen dat de loonkloof niet wordt veroorzaakt doordat vrouwen “gewoon niet durven te onderhandelen” of daar slechter in zijn. Daarbij is het ook goed om stil te staan bij het feit dat ook als je leert onderhandelen als de beste, je nog steeds niet altijd loonsverhoging zal krijgen: goed onderhandelen loont namelijk helaas niet altijd

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat vrouwen ongeveer even vaak als mannen om salarisverhoging vragen, maar dat ze het minder vaak krijgen toegekend. Het is 25% waarschijnlijker dat een man salarisverhoging krijgt dan een vrouw. 

Waarschijnlijk gebeurt deze discriminatie meestal onbedoeld en komt het eerder door onbewuste beeldvorming en vooroordelen. Er heerst nog steeds een beeld van vrouwen als verbinders en helpers. Het vragen om meer geld breekt met die onzelfzuchtige rol. Hierdoor stuiten vrouwen eerder op een negatieve reactie, terwijl assertief zijn voor mannen juist positief werkt: die handelen daarmee rolbevestigend, en dat werkt doorgaans in je voordeel. 

Er zijn wel trucs om specifiek met deze beeldvorming rekening te houden, maar misschien is het nog wel belangrijker om te onthouden dat de loonkloof niet de schuld is van vrouwen zelf, en het niet een individuele verantwoordelijkheid is om op te lossen. Beeldvorming en oude structuren gaan diep, en we hebben regelgeving vanuit de overheid en toegewijde werkgevers nodig om deze zaken te veranderen. 

Maar natuurlijk kan het ook nooit kwaad om je eigen financiële situatie wat proberen te verbeteren en voor jezelf op te komen. En nooit geschoten is altijd mis. Dus als je dan toch gaat onderhandelen, gebruik dan deze tips!

7 mythes

Er bestaan veel mythes over de loonkloof. De loonkloof zou veroorzaakt worden omdat vrouwen meer in deeltijd werken, en de loonkloof zou niet kunnen bestaan in een land dat werkt met CAO’s.

Lees hier meer over waarom deze stellingen mythes zijn