Audiotour #ToenIkMijZag

Welkom bij #ToenIkMijZag. In deze audiotour interviewen wij verschillende mediamakers over het moment waarop ze zichzelf voor het eerst terugzagen in de media. 

Want we hebben allemaal wel een herinnering van hoe we als kind graag in de huid kropen van onze favoriete stripfiguren, filmhelden en artiesten. En de eeuwige battle die daarbij hoorde over wie wie mocht naspelen.

Zo bestaan er spiegels en ramen. Kinderen hebben behoefte aan allebei. Maar door een gebrek aan diversiteit in de beelden om ons heen zien sommige kinderen de wereld alleen via ramen, terwijl andere kinderen ook spiegels kunnen zien. Dit moet anders! En mediamakers kunnen ons hierbij helpen.

Wie wilde jij vroeger altijd naspelen? Zag jij de wereld vooral via ramen of waren er voor jou genoeg spiegels? Luister naar de ervaringen uit de audiotour en deel jouw verhaal met #ToenIkMijZag!

"Zo ook ik. Mijn naam is Berna Toprak. Mijn vriendinnen en ik waren grote Spice Girls fans en in de pauzes speelden we op het schoolplein hun videoclips na. Ik was altijd Posh Spice omdat ik vond dat ik het meest op haar leek. In haar zag ik mezelf terug. Inmiddels ben ik ouder en draag ik een hoofddoek. Het valt me op dat het nu lastiger is om rolmodellen te vinden aan wie ik mijzelf kan spiegelen."

"Mijn naam is Sander Heithuis. Vijf jaar geleden zag ik de film Jongens, met Sieger als hoofdpersonage. Sieger kwam voor mij op het goede moment. Hij houdt net als ik van sport en, misschien nog wel belangrijker, is net als ik homoseksueel. Sieger worstelt in de film met dezelfde dingen als ik toen ik de film zag. Hij is daarmee degene die mij heeft laten zien dat ik niet alleen ben."

Bo Hanna

Bo is journalist. Wanneer we hem spreken vertelt hij dat hij tijdens zijn jeugd met name ramen heeft gezien. Dat brengt ons op de vraag wat mediabedrijven hieraan kunnen doen.

Beluister het gesprek met Bo

 

Rowan Blijd

Rowan is programmamaker voor KRO-NCRV. Zij probeert in haar werk bewust om te gaan met inclusiviteit omdat ze zich nog goed kan herinneren wat voor een impact het heeft als je jezelf kunt herkennen in tv-personages.

Beluister het gesprek met Rowan

 

Marc-Marie Huijbregts

Marc-Marie zag zichzelf vroeger terug in de excentrieke David Bowie. Hij schaamde zich hier echter ook voor omdat mensen om hem heen negatief op David Bowie reageerden. Deze schaamte blijft altijd deel van hem; hij gebruikt het zelfs in het theater.

Beluister het gesprek met Marc-Marie
 

 

Esmaa Alariachi

Esmaa was één van de Meiden van Halal, een programma dat in 2005 voor het eerst werd uitgezonden op de NPO. We vroegen haar hoe dat programma in het leven werd geroepen.

Beluister het gesprek met Esmaa