Activiteiten & impact

2018
 • Interne workshop #BeperktZicht

  Diversiteit en Inclusie zijn belangrijke thema's bij WOMEN Inc. Daarom zijn we ook begonnen aan een interne training over deze thema's. Op een zonnige dag hebben we onze eerste sessie gehad met trainer Nina Blussé.

  16 juli
 • Lancering Kennisbank Beeldvorming in de Media

  Tijdens de talkshow "Zorgende vaders" & "Werkende moeders" hebben we de kennisbank Beeldvorming in de Media gelanceerd. Op deze pagina kunnen mediamakers terecht voor meer informatie over bias-bewuste content en een inclusieve beeldvorming.

  3 juli
 • Talkshow: "Zorgende vaders" & "Werkende moeders"

  In samenwerking met de Alliantie Samen Werkt Het! hebben we een talkshow georganiseerd over de beeldvorming van genderrollen. De talkshow werd bezocht door 100 mensen en was daarmee een groot succes! Liza Mügge (Directeur Amsterdam Research Centre for Gender & Sexuality) gaf een keynote lezing over de mythes over vrouwen en mannen in de media. Fotograaf Ahmet Polat reflecteerde op de rol van mannen en Noor Spanjer (hoofdredacteur Broadly) deed een oproep voor nieuwe stereotypen. Lees hier meer over de talkshow. 

  3 juli
 • Expertmeeting "Inclusiviteit in de Prakijk"

  Tijdens de expertmeeting "Inclusiviteit in de Praktijk" gingen we met verschillende professionals uit de mediawereld in gesprek die zich bezig houden met het thema diversitiet en inclusiviteit. Tijdens de expertmeeting zijn er verschillende strategien en handelingsperspectieven uitgewisseld. Wij hebben de belangrijkste conclusies verzameld over hoe je draagvlak kunt creëeren voor diversiteit en inlusiviteit. 

  31 mei
 • Zomerborrel Vers in de Pers

  Onze collega Berna ging in gesprek met Cecile Narinx (voormalig hoofdredacteur Harper's Bazaar), Stijn Bonzwaer (Adjunct-hoofdredacteur NRC), Frans Jennekens (Head of Diversty, NTR). Rowan Blijd (Yo Mo!) en Geronimo Matulessy over het belang van diversiteit in de media en welke stappen mediaorganisaties kunnen nemen.

  17 mei
 • Bijeenkomst Coalitie Beeldvorming in de Media

  De leden van de Coalitie Beeldvorming in de Media komen bij elkaar om hun plannen te presenteren. Speciaal voor deze bijeenkomst hebben we een Raad van Inspiratie uitgenodigd met daarin Dionne Abdoelhafiezkhan (oprichter Iziz Solutions), Manju Reijmer (scenarioschrijver) en Sabrina Simons (Chef Online, Oneworld). Zij hebben meegepraat over diversiteit en inclusiviteit in de media. Voor een aantal leden waren deze gesprekken een eye-opener.

  15 maart
 • Meet-Up Studenten Journalistiek

  Naar aanleiding van de vele verzoeken van studenten hebben we ze bij elkaar gebracht om samen tot een actieplan te komen. Drie verschillende hogescholen waren vertegenwoordigd: Ede, Utrecht en Tilburg.

  9 januari 2018
2017
 • Lancering campagne #BeperktZicht

  De vakanties zijn voorbij, de komkommertijd is over en het media-seizoen barst weer los. Voor WOMEN Inc. is dit de perfecte aanleiding om de campagne BeperktZicht te lanceren en de maand september uit te roepen tot ‘Maand van de Beeldvorming’.

  Tijdens deze actiemaand roepen wij publiek én mediamakers op extra alert te zijn op stereotypering in de media. Want stereotypering gebeurt vaak onbewust. En door hier ieder jaar -aan het begin van het nieuwe seizoen- weer even éxtra bij stil te staan, streven we samen naar steeds meer diverse, nieuwe taal, beelden en rolmodellen. Het hele jaar door.

  4 september 2017
 • Gastles bij Hogeschool Ede

  Op 31 mei heeft onze collega Berna Toprak een gastles gegeven aan 25 derdejaars studenten van de HBO opleiding 'Bachelor Journalistiek'. De gastles ging over beeldvorming en de representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse Media. De les eindigde in een mooie discussie over hoe zij als toekomstig journalisten een verschil kunnen maken op dit thema. 

  31 mei 2017
 • Gastles bij Hogeschool van Amsterdam

  Op 30 mei heeft onze collega Berna Toprak aan 25 eerstejaars studenten van de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming een gastcollege gegeven tijdens de les 'Vrouw & Emancipatie'. Deze gastles ging over onze Publicatie BeperktZicht en beeldvorming in de media. 

  30 mei 2017
 • Panelgesprek over Inclusiviteit

  WOMEN Inc. was in mei als gesprekspartner aanwezig bij een debat van Vileine over inclusiviteit. Collega Berna Toprak nam samen met Sylvana Simons (politicus), Janice Deul (fashion activist) en Aybala Carlak (journalist) deel aan een panelgesprek over inclusiviteit in de vrouwenbeweging. Bij dit debat waren circa 40 personen aanwezig.

  21 mei 2017
 • Workshop tijdens het 35 jarige jubileum van Vrouw & Media

  Om hun 35 jarige bestaan te vieren organiseerde stichting Vrouw en Media een hele dag met verschillende workshops voor hun leden. WOMEN Inc. werd gevraagd een workshop te organiseren over de rol van mediamakers in beeldvorming en hoe zij het verschil kunnen maken. De workshop werd gevolgd door o.a. Amber Brantsen, presentator van het NOS Journaal.

  22 april 2017
 • WOMEN Inc. bij de kick off van het unconscious bias traject bij de NTR

  De publieke omroep NTR neemt zijn verantwoordelijkheid om van en voor iedereen te zijn serieus en start een meerjarig traject om de werkvloer en hun content diverser te maken. Collega Berna gaf aan de ruim 90 mediamakers die aanwezig waren een korte presentatie over de rol van mediamakers in beeldvorming en hoe zij het verschil kunnen maken.

  21 maart 2017
 • Bijeenkomst over beeldvorming in kinderboeken

  Stichting Zo-Ook streeft naar grote diversiteit in kinderboeken en organiseert een panelgesprek over rolpatronen in kinderboeken. Collega Berna nam deel aan dit panel en besprak welke gevolgen stereotype beeldvorming kan hebben voor de volgende generaties jongens en meisjes.

  2 maart 2017
 • Mediamakers gaan zelf aan de slag met publicatie ‘Beperkt Zicht’

  Geïnspireerd door de masterclass over de rol van mediamakers in beeldvorming schrijft strategist Nadine Ridder een mooi betoog over hoe de media inclusiever kan zijn: 'De media- en reclamebranche moet kleur bekennen'.

  24 februari 2017
 • WOMEN Inc. overhandigt publicatie ‘Beperkt Zicht’ aan sleutelfiguren in de media

  Ter afsluiting van het onderzoeksjaar naar de representatie van vrouwen in de media heeft WOMEN Inc. de resultaten overhandigd aan verschillende sleutelfiguren uit de media, waaronder Kim Koppenol (RTL Nederland), Frans Klein (NPO), Daphne Laan (Google) en Perre van den Brink (Vice). De masterclass over de rol van mediamakers in beeldvorming werd bezocht door ruim 140 mediamakers. De #BeperktZicht was die dag trending en de publicatie is ruim 1500 keer gedownload!

  26 januari 2017
2016
 • WOMEN Inc. start onderzoeksjaar naar representatie van vrouwen in de media

  Beeldvorming in de media heeft grote invloed op hoe wij over de rollen en eigenschappen van vrouwen en mannen denken. Om dit te ontrafelen start WOMEN Inc. een onderzoeksjaar. In samenwerking met Atria, Universiteit Utrecht, Direct Research, Ecorys en onderzoeker Claartje Vinkenburg hebben we in kaart gebracht hoe beeldvorming werkt en wat daarvan de effecten zijn op de maatschappij, welke rol mediamakers hierin hebben en hoe het staat met de representatie van vrouwen en mannen in Nederlandse media. De belangrijkste conclusies hebben we verzameld in onze publicatie “Beperkt Zicht: de rol van mediamakers in beeldvorming”

  januari 2016