Wat is er wel? Of toch niet?

dinsdag 11 juni 2019
 
 

Het is alweer jaren geleden dat ik in Las Vegas ben. Samen met mijn man, drie nachten om precies te zijn. Mijn man houdt van een gokje en vindt het geen probleem het risico te lopen geld te verliezen. Ik daarentegen hou ook van een gokje maar geld verliezen aan een casino vind ik moeilijk verteerbaar. Mijn gok-budget voor deze drie dagen samen is daarom honderd dollar.

Op onze laatste avond heb ik nog vijfentwintig dollar over. Dit in Vegas relatief kleine bedrag aan fiches wissel ik om deze reden niet in voor geld. Ik besluit bij een roulettetafel te gaan staan met een voor wat ik vind hoge inzet: minimaal vijfentwintig dollar. Ik pak mijn laatste fiches, wil deze leggen op mijn geluksgetal acht en besluit op het allerlaatste moment voor twee nummers te kiezen, acht én vijf. Voor jouw beeldvorming, als het rouletteballetje op jouw nummer valt, krijg je vijfendertig keer het ingelegde bedrag. Zet je in op twee getallen en valt het balletje op een van de twee, dan krijg je zeventien keer het ingelegde bedrag.

Het balletje begint te spinnen en ondertussen krijg ik een stoel aangeboden aan deze ‘dure’ roulettetafel. Ik bedank, leg uit dat ik van mijn laatste Vegas fiches af wil en sta klaar om weg te lopen. Dan vindt het balletje een nummer, en ja hoor, nummer acht! Ik win vierhonderdvijfentwintig Amerikaanse dollars. Wederom krijg ik een stoel aangeboden en opnieuw bedank ik. Dit bedrag aan fiches vind ik meer dan waard om in te wisselen! In mijn blijheid geef ik mijn man honderd dollar en ik besluit deze vakantie een horloge te kopen van mijn favoriete Amerikaanse merk.

Op weg naar onze hotelkamer hebben we het er met elkaar over. Ik ga ervan uit dat je op z’n minst sterke vermoedens heb wat de richting van dit gesprek is. Het begint met ‘wat als’. Want wat als ik mijn laatste fiche toch alleen op nummer acht had ingezet... Dan had ik meer dan twee keer zoveel geld gehad.

Nog geen vijf minuten geleden heb ik Vegas ‘afgesloten’ met vier keer zoveel ten opzichte van toen ik erin ging. Dat terwijl ik Las Vegas zie als een ‘geld verbrander’: alles wat je erin stopt, raak je kwijt. En toch ligt mijn focus op dat moment op wat ik níet heb, die andere ruim vierhonderd dollar.

Hoe doe jij dat in jouw dagelijks leven?

Liefs, Susan Veldkamp - Plezierinspirator