Wat betekent schrijven voor jou?

woensdag 19 december 2018
 
 

Schrijf jij net als ik elke dag? Maak je lijstjes, schrijf je in een dagboek of schrijf je zelfs een boek?

 

Ik ben dichter en schrijver en voor mij is schrijven een levensbehoefte. Alleen op vakantiedagen met lange bergwandeltochten schrijf ik niet, maar dan schrijf ik de volgende dag des te meer.

 

Als ik een poosje niet schrijf, merk ik dat ik me onrustig voel. Dan ga ik mee met ideeën en gewoontes van anderen. Herken je dat? Voor mij is dat een grote energieslurper.

 

Door te schrijven kom ik erachter, dat ik:

  • Ja zeg om te pleasen
  • Taken op me neem, die ik helemaal niet leuk vind, maar waarvan ik vind, dat ze gedaan moeten worden
  • Te streng voor mezelf ben.
  • Vergeet dankbaar te zijn en te vieren wat wel lukt.

 

Voor mij is schrijven van levensbelang. Om gelukkig te leven heb ik schrijven elke dag nodig.

 

Wat schrijf ik?

Om gedachten te ordenen schrijf ik lijstjes. Soms worden lijstjes plannen. Soms wordt het een gedicht.

Je hoofd is heel goed in het maken van lijstjes, van opsommingen. Blurp heet dat ook wel. Wat op die lijstjes staat is niet altijd even belangrijk. Het kan een oud idee zijn, zoals: ‘Ik zou eigenlijk de bovenkant van de kastjes weer eens moeten doen’. Ik schrijf het idee op en daardoor komt het te staan tussen allerlei andere ideeën. Meestal zie ik dan wel in, dat het helemaal niet hoeft te worden gedaan en ook niet vandaag en waarschijnlijk niet door mij. Het geeft rust, omdat je al die ideeën ergens hebt opgeschreven. Ze zijn uit je hoofd. In de leegte in je hoofd komen dan nieuwe ideeën.

 

Houd je van taal? Heb je zomaar zin om te spelen met taal? Ik wel, elke dag. Dan maak ik een foto met mijn telefoon en verzin er spontaan een klein gedichtje bij. Instagram is daar geschikt voor. Ik krijg daar energie van.

 

Spelling en zinsbouwregels vind ik niet belangrijk, voor mij is gevoel belangrijk.

 

Om mooie momenten te verdiepen schrijf ik er een gedicht over. Dit deel ik bijvoorbeeld met mijn ouders of mijn partner, precies met wie ik dat moment heb beleefd. Dit helpt me goed om de focus te houden op waardevolle en liefdevolle momenten in mijn leven. Dat geeft energie!

 

Schrijven met de hand

Kladversies schrijf ik eerst met pen in een boekje. De tekst verandert als ik het over typ en nog een keer als ik het bijvoorbeeld op een website zet.

 

Als ik iets wil publiceren laat ik het door verschillende mensen lezen en daarna herschrijf ik het nog een keer. Gedichten schrijf ik soms wel 15 keer opnieuw met de hand. Maar instagramgedichten typ ik rechtstreeks bij het plaatje. Dat is meer spelen.

 

Als ik wil schrijven, maar ik voel geen inspiratie, dan kom ik in beweging: wandelen of naar de bieb fietsen. Dan komt het wel op gang.

 

Wat kan je nou met schrijven?

 

In een tijd van vloggen, Facebooklive en youtubefilmpjes vraag je je misschien af: ‘Wat kan ik nou mee, met schrijven?

 

Hier is mijn top 5 ter inspiratie:

  • Hartsverlangens ontdekken.
  • Gedachten ordenen, plannen maken.
  • Me lekker voelen, trots op een gedicht of een blog.
  • Compassie en mildheid vinden.
  • Spelen met taal.
  •  

Wil je graag meedoen met een workshop? Klik op de link voor meer informatie over de workshop: Schrijven zonder zelfcensuur.