Wanneer de tijd is aangebroken om (weer) écht te Leven...

woensdag 5 september 2018
 
 

Wanneer huiselijk geweld en/of (seksueel) misbruik je leven heeft geraakt word je een ander mens. Onzekerheid, depressie, wantrouwen, angst, boosheid, afscheiding, schaamte, verbittering en verdriet zijn vaak de emoties die tot in de diepte worden ervaren. Ze beïnvloeden ons leven en kunnen ons volledig van ons pad laten raken. Echter, deze emoties dragen ook de tegenpool van zekerheid, vreugde, vertrouwen, moed, compassie, verbinding, lef, begrip, en blijdschap in zich. Hoe vaak komt het voor dat uit pijn de mooiste uitvindingen/ideeën geboren worden? Dat we de waarde en diepgang van ogenschijnlijk kleine dingen leren (h)erkennen? Dat we in ieder geval hebben geleerd wat we NIET willen? Zodra we een (nieuwe) veilige basis/thuis hebben bemachtigd, kondigt zich een nieuwe periode aan waarin we ruimte kunnen ervaren om te onderzoeken wat we WEL willen. Worden we ons (meer) bewust van de kracht die diep in ons besloten lag/ligt. Het liefst willen we weer voorzichtig verbinding aangaan met het leven en anderen. En kunnen we wellicht anderen helpen die in hetzelfde schuitje zitten/zaten. En voor wie wil, breekt dan de periode aan waarin we onze levenslessen te gelden kunnen maken!

In het Engels bestaat het gezegde:
Every cloud has a silver lining


Het boeddhisme (quote uit een gastblog van Happy with Yoga, door Rosa den Houdijker) een gebruikt een metafoor soortgelijk in de vorm van een lotusbloem:

Ontwapenend, magisch en sereen... dat is de lotusbloem voor vele mensen over de hele wereld. Door haar lange bloeitijd staat de lotusbloem ook symbool voor leven. Als ze eenmaal haar bloem heeft geopend, bloeit ze het hele jaar. Die cyclus vanaf het nestelen van de zaden tot het ontpoppen van de bloem staat ook symbool voor innerlijke groei en de weg naar innerlijke vrijheid. Vanuit de duisternis ontpopt zich een pure bloem, onaangetast door de duisternis waaruit zij haar weg naar het licht heeft gevonden. Zij leeft in het licht met haar wortels in het duister. Dit staat symbool voor innerlijke vrijheid waarbij de duisternis staat voor het verleden.
Dat de wortels altijd in het duister blijven, geeft aan dat je verleden er altijd zal zijn, maar het contrast met de puurheid van de bloem boven het water geeft aan dat je ondanks (of wellicht juist door) je verleden verlichting/innerlijke vrijheid kunt vinden en je kunt verbinden met het leven/universum.

De meesten van ons ervaren een gevoel van 'geluk' wanneer we ons verbonden voelen en zingeving ervaren in wat we doen. Daar krijgen we energie van, dat stimuleert onze creativiteit en dat maakt ons sterk. We voelen onze waardigheid en zien het in van schenken en ontvangen.
Ik kan met blijdschap delen, en met grote dankbaarheid aan de Gemeente Amsterdam, na de zomer vakantie de 6e train-de-trainer van start gaat!

De train-de-trainer biedt ruimte voor maximaal 8 vrouwen. Deelname voorwaarden zijn dat je in Amsterdam woonachtig bent en dat jouw leven is geraakt door geweld/misbruik. Tijdens de train-de-trainer gaan we in groepsverband (met individuele momenten) verder groeien in bewustZIJN. Leren we vanuit helend perspectief kijken naar wat je hebben meegemaakt. Gaan we her-inneren wie we daadwerkelijk zijn en wat we willen. Werken we aan een herprogrammering van focus en denken. Doen we oefeningen en opdrachten waar het hart blij van wordt. Zullen we een stevig fundament opbouwen en tools beschikbaar hebben hoe we anderen met onze ervaringen kunnen verder helpen. Hiermee krijgt ons eigen leven en dat van andere vrouwen een blijvende boost voor participatie op sociaal- en werkend niveau. 

Wil je lezen hoe eerdere deelneemsters terugblikken op de training klik hier
Ben je inmiddels zo enthousiast dat je deze intensieve training van 2 maanden wilt volgen, of wil je meer informatie, neem dan contact op via nummer 06-14682724 (of laat een boodschap achter), of mail naar contact@deirdrebouwman.nl. Na een telefonische intake hoor je direct of je kunt deelnemen. Ken je iemand voor wie deze training interessant zou zijn, stuur deze oproep dan door!

De exacte data van de groepsessies zijn worden nog bekend gemaakt. Ga er vanuit dat de start in sept/okt zal zijn: de groepsessiess vallen allen op een donderdag (om de week) de tijden 09:30 (inloop v.a. 09:15) -tot 13:00. Tussen de groepsessies in worden individuele sessies gepland. De locatie is zal makkelijk bereikbaar zijn in Amsterdam Zuidoost.

Na afloop ontvangt iedere deelneemster een certificaat.