WOMEN Inc. Podcast

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet. Redacteuren Xanne & Sander praten met mensen die vandaag de dag nog met ongelijke kansen te maken krijgen; op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, in de media, in het onderwijs, of waar dan ook.

Podcast #11: Sikkelcelziekte

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de elfde aflevering van onze podcast gaan we in gesprek over sikkelcelziekte. Ruim 2000 Nederlanders hebben deze bloedziekte, maar in vergelijking met andere aandoeningen van dezelfde grootte is er nog weinig aandacht of onderzoeksgeld voor. We spreken Chantelle Rodgers (42) – ervaringsdeskundige, oprichter van IXL Sickle Cell Awareness en directeur van Music Matters – over de pijnaanvallen die de ziekte kan veroorzaken, hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met sikkelcelziekte en hoe we kunnen komen tot gezondheidszorg op maat.

Podcast #10: Deeltijdklem

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de tiende aflevering van onze podcast staan we stil bij de ‘typisch Nederlandse deeltijdcultuur’: driekwart van de vrouwen in Nederland werkt parttime. We leggen je uit waarom wij liever spreken van een deeltijdklem. De verhalen van Riiziane, Judith & Annelotte illustreren namelijk dat er tal van invloeden zijn die de keuze om meer of minder te werken bepalen. De zorg voor kinderen, in het geval van Annelotte. Hypotheken, in het geval van Riiziane en verwachtingen van de maatschappij in het geval van Judith. De drie vrouwen leggen uit waarom zij meer zouden willen werken en hoe ze dit willen aanpakken.

Podcast #9: Film

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de filmindustrie waren mannen lang oververtegenwoordigd als regisseur, producent of camerapersoon. Het is daarom – helaas – nog steeds groot nieuws als een vrouw in een van deze functies een prijs wint voor haar werk. Zo ook Myrthe Mosterman (37), Director of Photography, die in 2020 als eerste vrouw een Gouden Kalf voor Beste Camera won voor de speelfilm Goud. Zij neemt ons in deze aflevering mee in haar loopbaan als camerapersoon, haar successen en de onzekerheid die een focus op haar vrouw-zijn kan opleveren.

Podcast #8: Vrouwen in de politiek – Mona Keijzer

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Mona Keijzer (52) is Staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat namens het CDA. Ze groeit op met Volendamse nuchterheid en het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Toch steekt ze haar hoofd boven het maaiveld uit en bereikt de landelijke politiek. Daar krijgt ze te maken met ruimtes die voornamelijk gevuld zijn met mannen: iets waar ze eigenhandig verandering in brengt. Mona vertelt over haar inzicht dat tijd alleen niet voor gelijkheid zorgt en over het zijn van een rolmodel, hoewel ze zichzelf (nog) niet zo ziet.

Podcast #7: Vrouwen in de politiek – Carline van Breugel

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Carline van Breugel (26) staat op de lijst van D66 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als voorzitter van de studentenvakbond was ze op jonge leeftijd al regelmatig in Den Haag te vinden. Daar verbaasde ze zich over hoe ze als vrouw wordt ontvangen, en mist ze representatie van de jonge kiezer. Als ze dit jaar verkozen wordt, is dat zeker iets wat ze wil gaat aanpakken. Hoe? Dat hoor je in deze aflevering!

Podcast #6: Vrouwen in de politiek – Nevin Özütok

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Nevin Özütok groeit op in Turkije, waar ze al op jonge leeftijd in aanraking komt met activisme. Op 9-jarige leeftijd helpt ze namelijk handtekeningen inzamelen om het lokale drinkwaterprobleem in haar dorp op te lossen. Op dat moment weet ze nog niet dat ze jaren later in Nederland Tweede Kamerlid zal zijn voor GroenLinks. We spreken haar over vrouw zijn in de politiek en het belang van politieke rolmodellen.

Podcast #5: Autisme

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Wat heeft autisme met emancipatie te maken? Het antwoord op die vraag is: veel. Het verhaal van Suzanne (33) is hier het bewijs van. Vanaf jonge leeftijd loopt zij tegen een heleboel drempels op. Ze kan moeilijk contact maken, is verlegen en heeft veel hoofdpijn. Na een zoektocht van 16 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg krijgt ze uiteindelijk de diagnose autisme. Een diagnose die bij vrouwen vaker gemist wordt dan bij mannen, en soms zelfs nooit wordt herkend.

Podcast #4: Groep 8

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Krijgt iedereen gelijke kansen op de basisschool? Jaylin (11) hoeft er niet lang over na te denken: nee. Op veel verschillende vlakken kunnen ongelijke kansen tussen kinderen ontstaan. In deze aflevering neemt Jaylin ons mee in wat zij op haar basisschool in Oss ervaart, en vertelt ze over haar ervaringen als lid van de jongerenraad, opgericht rond de documentaireserie KLASSEN.

Podcast #3: Loonkloof

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Vrouwen verdienen anno 2020 gemiddeld nog 14% minder dan mannen. Twee vrouwen die hiermee te maken kregen zijn Anne en Anne-Marie. In het geval van Anne zorgde een salarisverschil voor een lange strijd met het management van haar organisatie. Bij Anne-Marie verliep het heel anders: APG, haar werkgever, kwam zelf in actie en dichtte radicaal de loonkloof in hun bedrijf. Beide vrouwen leggen uit hoe hun strijd tegen de loonkloof is verlopen, en wat zij werknemers en werkgevers in dezelfde positie adviseren.

Podcast #2: Mantelzorg

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Ingrid’s moeder leefde 14 jaar met dementie: een slopende, progressieve ziekte. Vanaf het begin heeft Ingrid de zorg voor haar moeder op zich genomen, samen met haar zus en haar vader. In deze aflevering vertelt ze wat dit voor haar heeft betekent, en hoe zij de mantelzorg combineerde met haar werk. Want: 70% van de mantelzorgers voor mensen met dementie is vrouw. Ingrid legt uit waarom zij zich inzet voor een betere positie van mantelzorgers en waarom zij volgens haar nog niet de rechten hebben die ze verdienen.

Podcast #1: 15 jaar WOMEN Inc.

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In deze speciale eerste aflevering spreken we met onze collega en directeur-bestuurder van WOMEN Inc. Jannet Vaessen. Hoe is WOMEN Inc. ontstaan? En hoe is Jannet door de jaren heen gegroeid als mens en activist? In haar kantoor gaan we in gesprek over de grootste doorbraken en hoogtepunten uit de afgelopen 15 jaar.

Maand van de Beeldvorming

September is de Maand van de Beeldvorming!