WOMEN Inc. Podcast

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet. Redacteuren Xanne & Sander praten met mensen die vandaag de dag nog met ongelijke kansen te maken krijgen; op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, in de media, in het onderwijs, of waar dan ook.

Podcast #7: Vrouwen in de politiek – Carline van Breugel

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Carline van Breugel (26) staat op de lijst van D66 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als voorzitter van de studentenvakbond was ze op jonge leeftijd al regelmatig in Den Haag te vinden. Daar verbaasde ze zich over hoe ze als vrouw wordt ontvangen, en mist ze representatie van de jonge kiezer. Als ze dit jaar verkozen wordt, is dat zeker iets wat ze wil gaat aanpakken. Hoe? Dat hoor je in deze aflevering!

Podcast #6: Vrouwen in de politiek – Nevin Özütok

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Nevin Özütok groeit op in Turkije, waar ze al op jonge leeftijd in aanraking komt met activisme. Op 9-jarige leeftijd helpt ze namelijk handtekeningen inzamelen om het lokale drinkwaterprobleem in haar dorp op te lossen. Op dat moment weet ze nog niet dat ze jaren later in Nederland Tweede Kamerlid zal zijn voor GroenLinks. We spreken haar over vrouw zijn in de politiek en het belang van politieke rolmodellen.

Podcast #5: Autisme

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Wat heeft autisme met emancipatie te maken? Het antwoord op die vraag is: veel. Het verhaal van Suzanne (33) is hier het bewijs van. Vanaf jonge leeftijd loopt zij tegen een heleboel drempels op. Ze kan moeilijk contact maken, is verlegen en heeft veel hoofdpijn. Na een zoektocht van 16 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg krijgt ze uiteindelijk de diagnose autisme. Een diagnose die bij vrouwen vaker gemist wordt dan bij mannen, en soms zelfs nooit wordt herkend.

Podcast #4: Groep 8

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Krijgt iedereen gelijke kansen op de basisschool? Jaylin (11) hoeft er niet lang over na te denken: nee. Op veel verschillende vlakken kunnen ongelijke kansen tussen kinderen ontstaan. In deze aflevering neemt Jaylin ons mee in wat zij op haar basisschool in Oss ervaart, en vertelt ze over haar ervaringen als lid van de jongerenraad, opgericht rond de documentaireserie KLASSEN.

Podcast #3: Loonkloof

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Vrouwen verdienen anno 2020 gemiddeld nog 14% minder dan mannen. Twee vrouwen die hiermee te maken kregen zijn Anne en Anne-Marie. In het geval van Anne zorgde een salarisverschil voor een lange strijd met het management van haar organisatie. Bij Anne-Marie verliep het heel anders: APG, haar werkgever, kwam zelf in actie en dichtte radicaal de loonkloof in hun bedrijf. Beide vrouwen leggen uit hoe hun strijd tegen de loonkloof is verlopen, en wat zij werknemers en werkgevers in dezelfde positie adviseren.

Podcast #2: Mantelzorg

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Ingrid’s moeder leefde 14 jaar met dementie: een slopende, progressieve ziekte. Vanaf het begin heeft Ingrid de zorg voor haar moeder op zich genomen, samen met haar zus en haar vader. In deze aflevering vertelt ze wat dit voor haar heeft betekent, en hoe zij de mantelzorg combineerde met haar werk. Want: 70% van de mantelzorgers voor mensen met dementie is vrouw. Ingrid legt uit waarom zij zich inzet voor een betere positie van mantelzorgers en waarom zij volgens haar nog niet de rechten hebben die ze verdienen.

Podcast #1: 15 jaar WOMEN Inc.

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In deze speciale eerste aflevering spreken we met onze collega en directeur-bestuurder van WOMEN Inc. Jannet Vaessen. Hoe is WOMEN Inc. ontstaan? En hoe is Jannet door de jaren heen gegroeid als mens en activist? In haar kantoor gaan we in gesprek over de grootste doorbraken en hoogtepunten uit de afgelopen 15 jaar.