Scheiden? Denk ook aan je pensioen!

In Nederland eindigt ruim 1 op de 3 huwelijken in een scheiding en veel stellen die samenwonen doen dit ook niet voor altijd. Als je uit elkaar gaat, valt er veel te regelen. Toch regelt twee derde van de vrouwen niks voor hun pensioen als ze gaan scheiden. Naar verwachting gaat er per 1 juli 2022 een nieuwe wet in die bepaalt dat pensioenen bij scheiding automatisch worden verdeeld. Tot die tijd moet je zelf in actie komen bij echtscheiding. Wij vroegen Financieel Planner van het jaar Paulien Koopman CFP® wat zij in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Leer van haar verhalen en tips en ga zelf aan de slag!

Waarom is het voor vrouwen belangrijk rekening te houden met hun pensioen als ze gaan scheiden?

Ik merk dat vrouwen meer op de korte termijn gericht zijn. Ze maken afspraken over alimentatie, over hoe ze het gaan regelen met kinderen. Dan is pensioen echt een ver van je bed show. Ze zijn zich vaak niet bewust dat het echt om veel geld kan gaan en dat het dus belangrijk is om je pensioen eerlijk te verdelen. Helaas pakt het niet-regelen best vaak nadelig uit voor vrouwen, omdat zij gemiddeld minder pensioen opbouwen dan mannen.

 

Kun je meer uitleggen over hoe het zit met pensioen en scheiden?

Voor vrouwen die getrouwd zijn is er wettelijk geregeld dat ze recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat hun ex heeft opgebouwd. En andersom natuurlijk. Dit gaat over de periode dat ze getrouwd waren. Niet over de periode daarvoor.
Als je recht hebt op een deel van het ouderdomspensioen van je ex moet je via de website van de Rijksoverheid een formulier downloaden. Stuur dit formulier binnen 2 jaar na de scheiding naar de pensioenuitvoerder van je ex! Dan zullen zij in de toekomst het geld rechtstreeks naar jou overmaken. Als je dit niet doet, vervalt je recht op automatische uitbetaling. De ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd moet het dan zelf overmaken.

 

Hoe zit het voor vrouwen die niet getrouwd zijn maar samenwonen?

Ik kom veel vrouwen tegen die samenwonen met hun partner en minder gaan werken als zij kinderen krijgen. Hun partner blijft vaak fulltime werken. Als gevolg hiervan bouwen vrouwen vaak minder pensioen op. Ik adviseer deze stellen om duidelijke afspraken met hun partner in hun samenlevingscontract te maken over de verdeling van het pensioen bij scheiding. Als je samenwoont zonder samenlevingscontract is er geen wettelijk recht. Je moet als samenwoner dus zelf afspraken maken en dit vastleggen in een samenlevingscontract.

 

Kun je een voorbeeld geven van zo’n goede afspraak?

Ik ken een vrouw die vanaf het moment dat zij haar eerste kind kreeg minder is gaan werken, ze was toen nog niet getrouwd en had met haar partner niets afgesproken over pensioenopbouw. Toen zij ging scheiden heeft ze ter compensatie dat zij zo weinig had opgebouwd een groter deel van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen gekregen. Zij heeft dus goed onderhandeld met haar ex.

Toch blijft pensioen best complexe materie, waar moet je beginnen?

Allereerst is het enorm belangrijk om tijdens het onderhandelen goed uit te zoeken hoe hoog de pensioenrechten van jouw partner zijn. Vraag hem om een overzicht van Mijnpensioenoverzicht.nl. Dan kun je zien waar en hoeveel pensioen hij heeft opgebouwd. Vraag ook of hij eventueel nog lijfrenterekeningen of lijfrenteverzekeringen heeft waarop hij aanvullend pensioen opbouwt. Vergelijk dit met jouw pensioenopbouw en maak afspraken over verdeling. Schakel eventueel een deskundige in.

 

Heb je nog een ander aandachtspunt voor vrouwen die gaan scheiden?

Ja, bij scheiden is er nog een ander belangrijk aandachtspunt: als jij alimentatie ontvangt loop je een risico als jouw ex zou komen te overlijden. De betaling van de alimentatie stopt dan. Je kunt hiervoor een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

 

Wat is jouw advies voor vrouwen?

Zie pensioen echt als een belangrijk onderwerp om te bespreken met je ex-partner!

Paulien Koopman

Paulien Koopman CFP® is gecertificeerd financieel planner en werkzaam bij Rabobank als vermogensplanner. Een gecertificeerd financieel planner met CFP®-keurmerk is een objectieve professional die maar één belang voorop stelt: de klant. In een persoonlijk adviestraject wordt de financiële situatie van nu en in de toekomst in kaart gebracht. Dit leidt tot een persoonlijk financieel plan dat uitgaat van de persoonlijke wensen en mogelijkheden. Op deze manier weet jij, als klant, zeker dat je geen kansen mist of risico’s over het hoofd ziet.