Samenwonen? Denk ook aan je pensioen!

Samenwonen met je partner kan best een grote en spannende stap zijn. Je gaat voortaan samen beslissingen nemen en afspraken maken over bijvoorbeeld de kleur van de muren en het schoonmaken van de badkamer. Maar er zijn ook zakelijke dingen waar je bij stil moet staan. Zoals…je pensioen! In dit interview vertelt Financieel Planner van het jaar Paulien Koopman CFP® waarom dit belangrijk is.

Waarom moet je ook aan je pensioen denken als je gaat samenwonen?

Het is slim om op dat moment stil te staan bij je pensioen want als je dit niet doet, kun je bijvoorbeeld in de financiële problemen komen als jullie uit elkaar gaan of als jouw partner komt te overlijden.

 

Wat moet je dan precies regelen?

Het allerbelangrijkste: als jullie allebei pensioen opbouwen moet je ervoor zorgen dat jouw partner jou aanmeldt bij haar of zijn pensioenfonds. Omgekeerd is het natuurlijk ook belangrijk om bij jouw pensioenfonds jouw partner aan te melden. Als een van jullie onverwacht zou komen te overlijden, dan hebben jullie recht op nabestaandenpensioen.
Veel pensioenfondsen stellen als voorwaarde dat jullie een samenlevingscontract toesturen. Check dus goed bij jouw pensioenfonds of het pensioenfonds van jouw partner welke voorwaarden zij stellen om in aanmerking te komen voor nabestaandenpensioen.

 

Wat kun je in het samenlevingscontract opnemen over pensioen?

Je kunt hierin afspraken maken over wat jullie met de opgebouwde pensioenrechten doen als jullie ooit uit elkaar zouden gaan. Bijvoorbeeld dat je het opgebouwde pensioen in dat geval samen deelt.

Wat zie jij nu nog misgaan bij samenwonen?

Wat ik vaak zie is dat mannen en vrouwen hun eigen pensioen opbouwen op het moment dat ze gaan samenwonen. Dan lijken duidelijke afspraken over verdeling van pensioen bij scheiding minder noodzakelijk. Maar wat vervolgens vaak gebeurt is dat één van de twee minder gaat werken, bijvoorbeeld omdat er kinderen komen. In die periode bouwt hij of zij dus ook minder pensioen op terwijl het potje van de ander wel door blijft groeien. Als zij uit elkaar gaan en niets hebben afgesproken, blijft degene die meer tijd heeft besteed aan zorgen met het kleinere potje zitten. Door in het samenlevingscontract af te spreken het opgebouwde pensioen samen te delen, kan dit worden voorkomen!

 

Paulien Koopman

Paulien Koopman CFP® is gecertificeerd financieel planner en werkzaam bij Rabobank als vermogensplanner. Een gecertificeerd financieel planner met CFP®-keurmerk is een objectieve professional die maar één belang voorop stelt: de klant. In een persoonlijk adviestraject wordt de financiële situatie van nu en in de toekomst in kaart gebracht. Dit leidt tot een persoonlijk financieel plan dat uitgaat van de persoonlijke wensen en mogelijkheden. Op deze manier weet jij, als klant, zeker dat je geen kansen mist of risico’s over het hoofd ziet.