Zijn vrouwen vaker ziek?

16 oktober 2017

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. In ‘Zijn vrouwen vaker ziek?’ vertellen o.a. gynaecoloog Dorenda van Dijken, urogynaecoloog Huub van der Vaart en huisarts Marith Volp over de invloed van zwangerschap en overgang op het arbeidsverzuim.

 

Door verslaggever: Heleen Lameijer

 

Hormoontherapie voor vrouwen: is het zo simpel?

“Als vrouwen zo veel last hebben van de overgang en het invloed heeft op hun carrière, waarom gebruiken ze dan niet gewoon allemaal hormoontherapie?” De vraag uit het publiek maakt heel wat los. De emoties lopen hoog op, want was het maar zo simpel.

 

Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen

Vrouwen zijn meer gaan werken de afgelopen jaren. Maar daarnaast zijn zij ook vaker ziek en neemt het ziekteverzuim onder vrouwen toe. Vaak is dit gerelateerd aan vrouwspecifieke levensfasen, zoals zwangerschap en de menopauze. Volgens gynaecologen Dorenda van Dijken en Huub van der Vaart ligt op deze onderwerpen nog steeds een taboe. Bekkeninstabiliteit, urineverlies na de zwangerschap of concentratiestoornissen door de menopauze: vrouwen melden het niet, dokters weten er onvoldoende raad mee en werkgevers begrijpen het niet.

 

Wie is verantwoordelijk voor de gezondheid van de vrouw?

De eerdere vraag uit het publiek over hormoontherapie raakt een gevoelige snaar, maar opent een belangrijke discussie. Wie is verantwoordelijk voor het doorbreken van dit taboe, en voor het verbeteren van de gezondheid van de vrouw? Ligt de taak bij artsen en wetenschappers, die (gendersensitieve) onderzoeken moeten publiceren en gender moeten laten meewegen in hun overwegingen in de spreekkamer?

 

“Het is de taak van artsen om alert te zijn op overgangsklachten en ernaar te vragen, om ze zodoende tijdig te kunnen bespreken en behandelen,” aldus huisarts Marith Volp. Volgens senior manager Human Capital Hebe Boonzaaijer ligt er eveneens een grote taak bij de werkgevers. “Gelukkige werknemers zorgen voor loyaliteit en groei van het bedrijf, daarin zit winst voor werknemers en werkgevers.”

 

Vrouwen: doorbreek het taboe

Waar heeft de vrouw behoefte aan? De laatste pijler voor het doorbreken van het taboe is de vrouw zelf. Maar leken zijn geen medici, dus in hoeverre is de vrouw zelf verantwoordelijk voor haar eigen gezondheid? Betty Visker (Studio Vrouw) en Joyce van Dijk (ProudMom) proberen door het verstrekken van informatie over klachten bij zwangerschap of overgang, de bewustwording van vrouwen te vergroten. Het advies van beide: “Vrouwen moeten klachten herkennen, hulp accepteren en taboes doorbreken. Wanneer meer vrouwen dit doen, volgt de massa.”

 

De bal ligt bij iedereen

Spreek met elkaar, werk samen en open deuren. Taboes worden niet doorbroken door innovators. Het zijn de eersten die hen volgen die de massa meesleuren. De bal ligt bij iedereen: wetenschappers, artsen, werkgevers en vrouwen. En iedereen weet dat je sneller scoort in een team, dan in je eentje.  


 

Zwangerschap en overgang op de werkvloer

We vroegen vier vrouwen naar hun ervaringen met zwangerschap en de overgang op de werkvloer. In de video hieronder vertellen ze over de uitdagingen, het onbegrip en oplossingen.

 

 

Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

 

Lees ook de andere verslagen die gemaakt zijn op het Congres Gender & Gezondheid.