WOMEN Inc. selectie IDFA: It’s a Woman’s World

4 november 2019WOMEN Inc. bepaalt tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (ook wel bekend als IDFA) op 28 november de programmering in het Tuschinski Theater. We hebben een aantal pareltjes in het verschiet die gaan over het thema ‘A Woman’s World’. 


Het is voor jonge meiden en vrouwen erg belangrijk dat zij positieve en diverse rolmodellen in de media terugzien. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de documentaires gemaakt zijn door vrouwen, maar ook dat de hoofdrolspeler vrouw is of dat de film over vrouwen gaat. Na een grondig onderzoek selecteerden we de volgende films:


Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word Is Power

Margaret Atwood, 79 jaar, is een bekende schrijver en is sinds het uitkomen van de serie The Handmaid’s Tale, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1985, een nog bekender icoon geworden dan ze al was. In de documentaire A Word After a Word After a Word Is Power vertellen intimi van Atwood over haar jeugd en hoe het opgroeien in de conservatieve jaren vijftig haar afging, over haar activisme en over haar schrijverschap. 


Deze documentaire is te zien van 10.00 - 11.50 uur.


That which does not kill

Deze documentaire is geregisseerd door Alexe Poukine die het verhaal van Ada uiteenzet, maar daarmee ook de ervaringen van anderen in de film betrekt. Ada was negentien toen zij (meerdere malen achter elkaar) verkracht werd. Haar verhaal staat centraal, maar het resultaat van deze docu is eenzelfde gebeurtenis die door verschillende mensen van allerlei leeftijden, kleur, afkomst en gender verteld wordt.

Na het zien van de documentaire gaat onze directeur Jannet Vaessen in gesprek met de filmmaker.


Deze documentaire is te zien van 12.30 - 14.15 uurFat front

Vier jonge Scandinavische vrouwen worden in deze documentaire gevolgd tijdens hun fat-activism-beweging. Ze zijn dik en vechten voor body positivity. Zij mogen er zijn. In Fat Front laten Helene, Marte, Pauline en Wilde zien hoe zij het gevecht aangaan en hoe zij omgaan met de oordelen van anderen.

Na het bekijken van Fat Front gaat onze directeur Jannet Vaessen in gesprek met de filmmaker en de hoofdpersonen. 


Deze documentaire is te zien van 15.15 -17.15 uur.


The Cave

De jonge kinderarts dr. Amani is hoofd van een team dokters en verpleegkundigen in het Syrische Oost-Ghouta. Het gebied is omsingeld wat betekent dat het medisch team geen kant op kan en daarom besluit om een geïmproviseerd ondergronds ziekenhuis op te zetten voor de 400.000 inwoners die eveneens in de omgeving vastzitten. In deze documentaire zie je hoe dr. Amani zich moet verdedigen tegen mannen die vinden dat een man haar baan beter zou doen, maar het gaat ook over de manier waarop het ziekenhuispersoneel zich staande houdt in bijzonder moeilijke omstandigheden. 

De filmmaker en onze directeur Jannet Vaessen praten na de documentaire na. 


Deze documentaire is te zien van 18.00-20.10 uur.


The Kingmaker 

Nadat onze directeur de film heeft geïntroduceerd, zul je een verhaal zien over de 90-jarige Filipijnse Imelda Marcos. De voormalige First Lady van Ferdinand Marcos droomt over de Filipijnen van weleer. Zij wil een paradijs maken van haar land en deelt geld uit aan passerende landgenoten. Marcos’ filantropie is waar het verhaal om draait. Maar er worden ook vraagtekens gezet bij haar acties. Waar haalt ze dat geld bijvoorbeeld vandaan? Activisten en politieke tegenstander komen aan het woord om te praten over de corruptie in het land. 


The Kingmaker is te zien van 21.00-23.00 uur.


Het programma van 28 november vind je hier