WOMEN Inc. pleit voor anonieme beoordeling van manuscripten

10 januari 2014

Op donderdag 9 januari vond het jaarlijkse evenement Vers voor de Pers plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hier ontmoeten pers en professionals uit de boekenwereld elkaar en presenteren uitgevers nieuw te verschijnen boeken.

Dit jaar sprak Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.) tijdens het evenement over de vrouwelijke auteur anno 2014. Samen met bestsellerauteur Myrthe van der Meer en  Daphne de Heer, voorzitter van de Anna Bijns-Stichting, een organisatie die vrouwelijke schrijvers in de spotlights zet. Sinds 1987 wordt de Anna Bijns Prijs tweejaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke auteur om zo Nederlandstalige literatuur van vrouwen onder de aandacht te brengen.

Vrouwen in de literatuur

In Nederland is het niet best gesteld met vrouwen in de literatuur. In de 27 keer dat in Nederland de Gouden Strop is uitgereikt, is deze pas één keer gewonnen door een vrouw, namelijk door Marion Pauw in 2009. In 2012 stonden 31 vrouwelijke auteurs in de CPNB Top 100 van best verkochte boeken, tegenover 69 mannelijke auteurs. Waar ligt dit aan? Vrouwen schrijven geen slechtere boeken dan mannen en hun verkoopcijfers zijn gunstig, waardoor uitgevers blij zijn met vrouwelijke schrijvers, gaf Daphne de Heer aan. Dit is echter niet terug te zien in de lijsten met topschrijvers en winnaars van literaire prijzen.

Hoe kunnen we dit veranderen en zorgen dat vrouwelijke en mannelijke auteurs dezelfde kansen krijgen? WOMEN Inc. pleit voor een anonieme beoordeling van manuscripten om zo gelijke kansen voor zowel mannen als vrouwen in de literatuur te hebben gevonden.

Man versus vrouw
Identiek gedrag roept bij mannen en vrouwen hele verschillende associaties op, zoals een commercial van Pantene laat zien. Zo ook onderstaand raadsel:
Een chirurg is samen met zijn zoon een avondje wezen sporten. Op de terugweg overkomt ze een ongeluk. De vader raakt buiten kennis, maar is niet ernstig gewond. De toestand van de zoon is dusdanig dat hij met spoed geopereerd moet worden. In het ziekenhuis zegt de dienstdoende chirurg: Ik opereer die jongen niet, want het is mijn zoon!
Hoe kan het dat de vader buiten kennis is en de dienstdoende chirurg zegt dat het “mijn zoon” is? Zowel mannen als vrouwen oordelen vaak onbewust op basis van stereotype ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De chirurg is natuurlijk de moeder van de zoon, maar veel mensen koppelen het beroep van een chirurg zo sterk aan een man, dat ze hier niet op komen.

Matthew of Mathilda
Het Mathilda effect is een ander sprekend voorbeeld: het werk van vrouwen in de wetenschap wordt sneller genegeerd, minder serieus genomen of als waarheid aangezien. Wanneer een proefschrift ondertekend wordt  door “Matthew” is de beoordeling anders dan wanneer de auteur “Mathilda” zou heten. Interessant zou zijn om dit effect te toetsen in de literatuur. Wordt een boek anders beoordeeld als de auteur “Matthew” heet en dus een man is dan wanneer zij “Mathilda” zou heten?

Foto's: Sabine van Nistelrooij