• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Grip op Gelijke Lonen
  • VIDEO: ruimte in je hoofd
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

WOMEN INC. BLOG: VIAGRA VOOR VROUWEN!

19 april 2013

Deze week ging ik op bezoek bij pioniers in de gezondheidszorg, die opvallen doordat ze het verschil durven maken. Judith Meijer runt in Amsterdam Zuidoost met GAZO een unieke gezondheidsservice, waar aan de cultureel diverse populatie onder één dak verschillende gezondheidsdiensten op maat worden aangeboden. En ik was bij Catherine van Heest, die met haar zorgcentrum voor vrouwen Care for Women in Amersfoort een uniek aanbod van zorgverleners combineert, helemaal op het lijf van vrouwen geschreven. De kwaliteit van leven van vrouwen wordt sterk bepaald door hormonale aandoeningen, aldus Van Heest, hoe kan het dan dat daar zo weinig medisch onderzoek naar wordt gedaan? De erectieproblemen van mannen hebben tot een ware nieuwe markt en nieuwe productenlijn geleid, waarom verdiept men zich niet op een zelfde wijze, seksespecifiek, in het vrouwenlichaam? Waarom spreken vrouwen zich hier niet massaal over uit? Tot die tijd behandelen artsen vrouwen alsof ze mannen zijn, en dat is lang niet zo emancipatoir als het klinkt.

Gezondheidsproblemen die alleen bij vrouwen voorkomen worden nauwelijks medisch onderzocht, denk aan PMS (waar slechts één wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan!) en de overgang. Nog los van het belang voor vrouwen en hun kwaliteit van leven hebben deze hormoongerelateerde ongemakken ook nogal een maatschappelijke impact:  80% van de vrouwen krijgt 7 tot 10 jaar lang overgangsklachten waarvan 45% zo hevig is dat ze tot uitval leiden. 

Daarnaast worden medicijnen voornamelijk op mannen getest. Een reden die daarvoor soms opgegeven wordt, is dat vrouwen zwanger kunnen zijn en de ongeboren vrucht voor alles beschermd moet worden. Vrouwen geven zich zelf ook minder vaak op voor onderzoek. Gevolg hiervan is dat veel medicijnen bij vrouwen minder goed aanslaan. Bij medicijnen tegen een hoge bloeddruk bijvoorbeeld hebben vrouwen zelfs wel vier keer zo vaak last van bijwerkingen dan mannen.

Ook bij reguliere ziektebeelden is het van belang om het verschil tussen vrouwen en mannen te gaan maken, de bekendste case is de cardiologie: slagaderverkalking ontwikkelt zich anders bij vrouwen dan bij mannen waardoor de vernauwingen minder goed te zien zijn en dus minder makkelijk worden ontdekt. Een hartinfarct wordt bij vrouwen bovendien vaak niet tijdig herkend omdat vrouwen andere symptomen hebben dan mannen en als een vrouw last krijgt van hartproblemen dan is er meer kans dat zij daaraan overlijdt dan bij een man.
Langzaam komt de discussie over het belang van seksespecifieke gezondheidszorg op gang, al jaren geleden opgestart door individuen en organisaties. Toen Jet Bussemaker nog staatssecretaris van gezondheid was (2007 en 2010) lagen deze dossiers al in haar la. WOMEN Inc. heeft haar gevraagd om dit onderwerp in haar Emancipatienota op te nemen, die deze week verschijnt. Al in 2010 sprak Harriette Verwey zich bij ons vol vuur uit over het belang van seksespecifieke cardiologie, vele specialisten en patientenverenigingen volgden. Tot vorig jaar bleef het stil in de medische en wetenschappelijke wereld.

In mijn zeven jaar ervaring als directeur van WOMEN Inc. zie ik steeds weer hetzelfde gebeuren als een nieuw idee wordt geagendeerd. Eerst wordt de issue genegeerd, iedereen kijkt weg. Bijna als een modern taboe, iets dat niet besproken dient te worden. Stilte. Dan wordt de issue weerlegd, de feiten kloppen niet, er is niets van waar, bij elk onderzoek volgt een tegenonderzoek. Vaak met een wat agressieve houding. Dan volgt de lastige fase van beschimping, voorlopers worden belachelijk gemaakt en als emotioneel, te persoonlijk betrokken of niet rationeel weggezet. Deze fase is het moeilijkst om de rug recht te houden als je in het nieuwe idee gelooft, je moet het hoongelach als onderdeel van een maatschappelijk proces van acceptatie zien. Want daarna treedt, niet meer verwacht en bijna ongemerkt van de ene op de andere dag, de acceptatie in. Iedereen is overtuigd, alsof we dat altijd al waren, niemand krijgt daar verder gelijk voor. Bijna achteloos.

In NRC Handelsblad van 9 april stond een artikel over een onderzoek dat aantoont dat symptomen bij hartaandoeningen zoals angina pectoris bij vrouwen en mannen niet veel verschillen. “Terwijl tegenwoordig overal te lezen valt dat mannen en vrouwen met een hartziekte heel verschillende pijnsignalen voelen”, vermeldde de redacteur. Hij veegde het onderzoek dat het tegendeel van hem beweerde van tafel, door te noemen dat dit was gedaan door drie vrouwen “naar de namen te oordelen”. Gelukkig. We zijn al bij de fase van weerstand en die zal, gezien de omvang en het belang van deze issue, nog wel even duren. Laten we ons vast mentaal gaan voorbereiden op hoongelach en beschimping. En de voorlopers in deze discussie alle vormen van support verlenen om hier tegen bestand te zijn, die bestaan uit medici, wetenschappers, huisartsen, pioniers, beleidsmedewerkers, ondernemers, degenen die nieuwe medische literatuur en opleidingen ontwikkelen, zorgverzekeraars en farmaceuten met een open en kritische blik op dit onderwerp. Met zijn allen vormen we een enorm front en onderstroom. Intussen verwijst WOMEN Inc. alle vrouwen voor up-to-date seksespecifieke gezondheidsinformatie graag door naar VrouwMC.nl. En streeft WOMEN Inc. er naar dat de gezondheidsbehoeften van vrouwen de onderzoeksagenda gaan bepalen. Zodat vrouwspecifiek onderzoek verder gaat dan alleen over de vraag of beha’s wel of niet helpen om borsten te verstevigen, het meest recente vrouwspecifieke onderzoek dat nu te vinden is.

Jannet Vaessen
Algemeen directeur WOMEN Inc.