Week van de Overgang: vertel jouw verhaal

8 april 2019


Het is de Week van de Overgang, een initiatief van Studio Vrouw. In deze week vragen wij aandacht voor deze levensfase en alles wat er bij komt kijken. Waarom? Omdat er 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang zitten, en er desondanks weinig kennis is over de overgang - zowel bij vrouwen als onder artsen. Daarnaast heerst er vaak een taboe om over het onderwerp te praten. Op de werkvloer, bij de (huis)arts en met elkaar. Dit willen we graag doorbreken.

 

Anders voor iedere vrouw

Iedere vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. De een eerder, de ander later. De een ervaart klachten - zoals heftige opvliegers of slapeloosheid -, de ander merkt er amper iets van. Oftewel, elke vrouw ervaart de periode anders.

 

Zo werd Saron (56) vergeetachtig, kon ze slecht slapen en had ze last van concentratieproblemen. Anja (55) kreeg al vroeg (op haar 39ste) last van overgangsklachten. Ze merkte dat haar suikergehalte schommelde, kreeg last van huilbuien en hartkloppingen, maar koppelde haar klachten niet aan de overgang. Haidy (58) baalde dat ze door de overgang sneller uitgeput was; haar sportroutine hield ze niet meer vol. Gelukkig bood pilates voor haar een uitkomst om actief te zijn.


Zijn deze symptomen herkenbaar? Of wil je meer weten? Kijk ons Facebook Live event van vorig jaar terug!

 

Opvliegers op werk

Niet alleen in je privéleven, maar ook op het werk kan de overgang een grote invloed hebben. Stel, je zit midden in een vergadering of je staat voor de klas, en je krijgt opeens een hevige opvlieger. Dan is het fijn als je (ijs)water mag drinken of een raam mag opendoen.

 

Jeanne (51) mocht dit op haar werk niet. Als docent moest zij zich aan dezelfde regels houden als haar leerlingen. Sinds ze het bespreekbaar heeft gemaakt, staat er gelukkig altijd een ventilator voor haar klaar en mag ze in de klas water drinken. Jeanne staat hier natuurlijk niet alleen in: eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat 34 procent van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar is toe te kennen aan de overgang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor werkgevers is het daarom belangrijk dat zij medewerkers in de overgang steunen en met hen in gesprek gaan over de impact die het heeft op hun werkzaamheden. Om te zorgen dat vrouwen in deze levensfase optimaal kunnen blijven werken en gezond blijven, en om in de toekomst over voldoende vrouwelijk arbeidspotentieel te blijven beschikken. Het project Vitaliteit op de werkvloer, een samenwerking tussen WOMEN Inc., Amsterdam UMC en medegefinancierd door Instituut Gak, draagt hieraan bij door een overzichtsstudie, actie-onderzoek en kennisontsluiting.

 

Klik hier voor meer informatie over de overgang op de werkvloer!


 

Zoektocht naar de beste zorg

Waar kun je heen als je ernstige klachten hebt door de overgang, die met een glas ijswater of flexibele werktijden niet verholpen zijn? De huisarts, een overgangsconsulent of een gynaecoloog zijn een optie. Hoewel er voor vrouwen best veel keuzes bestaan, zijn zij hier niet altijd van op de hoogte. Daarnaast beschikken zorgprofessionals niet altijd over de juiste kennis of zijn ze niet op de hoogte van alle mogelijke behandelingen, zoals Nieuwsuur laatst berichtte.

 

 

Vertel jouw verhaal

Om het kennispeil te verhogen en het taboe te doorbreken, doen wij mee aan de Week van de Overgang. De hele week lang draait het daarom bij WOMEN Inc. om de overgang. Kijk bijvoorbeeld de Facebook Live terug, waarin actrices en ervaringsdeskundigen Isa Hoes en Medina Schuurman en gynaecoloog Dorenda van Dijken in gesprek gaan over de overgang. Je kan ook de hele week lang verhalen en video's over de overgang verwachten. Doe zelf ook mee door je verhalen te delen op sociale media of door een aanTafel gesprek te organiseren.