We zijn er nog niet! Op naar gendergelijkheid in 2030

15 mei 2019

 

Als Nederland in 2030 de Sustainable Development Goals (SDGs) behaald wil hebben, is er nog een hoop werk te doen. Zo lopen we enorm achter op andere Europese landen als het gaat om gendergelijkheid. 

 

De Verenigde Naties hebben in 2015 17 doelen opgesteld als een duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. De doelen lopen uiteen van sociale ongelijkheden tot klimaatzaken. Elk jaar wordt gemeten hoe het er in Nederland voorstaat met de SDGs. Hoewel Nederland goed is in armoedebestrijding en de vrede behouden, is er dus nog veel te verbeteren rond gendergelijkheid, het vijfde doel uit de lijst. Zonder gendergelijkheid blijft de helft van samenleving op achterstand, waardoor de andere SDGs ook niet behaald worden.

 

Gendergelijkheid in Nederland

Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc. legt uit wat het belang is van het rapport: ‘De rapportage legt bloot dat Nederland achterloopt op het gebied van gendergelijkheid. Een integrale en proactieve visie van de overheid op gender, zorg & werk ontbreekt en die is nodig voor de optimale arbeidsparticipatie van vrouwen.’ WOMEN Inc. houdt zich al jaren bezig met het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland. Dit is hard nodig want uit de SDG rapportage van dit jaar blijkt dat de helft van de vrouwen nog steeds financieel afhankelijk is en dat vrouwen nog steeds minder betaald worden dan mannen voor hetzelfde werk. De rapportage bevestigt ook nogmaals dat er in Nederland een ongelijke verdeling is van zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Vrouwen besteden 1.5 keer zo veel tijd aan zorgtaken als mannen en dat terwijl 50% van de Nederlanders zorgtaken graag eerlijk zou willen. Daarnaast loopt Nederland ook achter op zaken die niet in de rapportage vermeld zijn, zoals gendersensitieve gezondheidszorg, de representatie van vrouwen in de media en in de politiek en stereotypering in het onderwijs. Ook Edith van der Spruit, directeur van WO=MEN en coördinator van SDG 5 in Nederland, vindt de resultaten teleurstellend: 'Jammer om te zien dat Nederland zich op het gebied van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes nog niet duurzaam ontwikkelt.'

 

WOMEN Inc. heeft eerder dit jaar aanbevelingen aan het kabinet gestuurd over de arbeidsparticipatie van vrouwen. We roepen de overheid op het systeem te verbeteren, lees hier meer.