Wat langer verlof mij als vader opleverde

15 oktober 2016

WOMEN Inc. zet zich in voor langer vaderschapsverlof omdat het positieve effecten heeft op vrouwen, mannen, kinderen, werkgevers en de samenleving als geheel. Graag laten we vaders aan het woord over hun ervaring met de verdeling van zorg en werk.
 

Het verhaal van Mike (35 jaar):
"Na de geboorte van ons tweede kind heb ik ouderschapsverlof opgenomen. Een maand lang was ik thuis bij mijn vrouw, onze pasgeboren zoon en dochter van drie jaar. Wat een verschil met drie jaar geleden! Toen moest ik na twee dagen gewoon weer aan het werk. Wat deze maand mij (en ons) heeft opgeleverd? Waar zal ik beginnen? Ik bouwde vanaf dag één een band op met mijn kind, gewoon door er te zijn. Ik kon mijn vrouw veel uit handen nemen, was thuis niet afgeleid door werkdingen. En toen ik weer ging werken, kon ik daar ook weer met volle aandacht zijn. Ik geloof ook echt dat mijn vrouw en ik de zorg voor onze kinderen nu gelijker verdelen, dit komt simpelweg doordat ik vanaf het begin al luiers verschoonde, flesjes klaarmaakte en tijd doorbracht met mijn kind en hier niet meer mee ben opgehouden."
Het verhaal van Adam (39 jaar):
Toen de vrouw van Adam promotie kon maken en een dag meer ging werken, spraken ze af dat hij dan meer thuis zou zijn om voor de kinderen te zorgen:
"Minder uur werken? Dat kan niet in jouw functie! Zei mijn werkgever meteen. Maar ik wilde het heel graag dus ik dacht ik ben nog jong en kan alle kanten op. Als het bij deze werkgever niet kan, dan moet het maar ergens anders. Dat heb ik hem ook gezegd en toen zijn we er toch uitgekomen. Ik werk nu 36 uur in 4 dagen en ik geniet enorm van die extra dag met mijn kinderen!"