Wat leren we kinderen tijdens het voorlezen?

24 maart 2017

Voorlezen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van  kinderen. Door regelmatig voor te lezen, leren kinderen nieuwe woorden en ontwikkelen ze een gevoel voor taal, wat de lees- en leerprestaties bevordert. Lezen creëert  een moment van rust, waarin kinderen leren om zich te concentreren en te ontspannen. Bovendien geeft het hen een gevoel van veiligheid. Via nieuwe verhalen en perspectieven leren ze de wereld begrijpen. Maar hoe eigentijds is de wereld van kinderboeken? Veel kinderboeken hebben een ouderwetse rolverdeling en geven een eenzijdig beeld van de samenleving. Lees verder waarom diverse beeldvorming in kinderboeken van belang is.

 

Belangrijke rolmodellen

Personages uit kinderboeken zijn belangrijke rolmodellen voor kinderen. Daarom is het van belang om hier eens goed naar te kijken. Uit recent onderzoek blijkt dat 4 op de 10 hoofdpersonen in kinderboeken een vrouw of meisje is. Dat is een grote verbetering ten opzichte van 1973, toen was de verhouding nog 1 op 10. Maar we zijn er nog niet. Vrouwelijke hoofdpersonen delen de hoofdrol vaak, denk bijvoorbeeld aan Woezel & Pip. Het verschil wordt groter naarmate kinderen ouder worden. Voor de kinderen vanaf 10 jaar is er een duidelijk verschil tussen jongens- en meisjesboeken. De meisjesboeken gaan vaak over verliefd worden, erbij horen en vriendschap, terwijl jongensboeken vaak gaan over sporten, problemen oplossen en hobby’s.

 

Ook ouders hebben in kinderboeken vaak een stereotype rol. Volwassen vrouwen zijn vaak moeder en zijn vooral met wassen en koken bezig. Als de moeders een baan hebben (maar 13%), zijn ze vaak alleenstaand. Van de vaders heeft 69% een baan en bovendien helpen ze nooit mee in het huishouden. Wat leren we hiermee onze kinderen over man of vrouw zijn?

 

Jong geleerd is oud gedaan

Maar 5 op de 10 vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk. Vrouwen verdienen in een werkend leven nog steeds zo’n 300.000 euro minder dan mannen, en nemen twee keer zoveel zorgtaken op zich. Deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen komt door bewuste en onbewuste vooroordelen, die we overnemen uit rolpatronen in onder andere media en boeken. Vanuit de campagne Beperkt Zicht was collega Berna Toprak, redacteur beeldvorming, begin deze maand aanwezig bij het debat ‘Rolpatronen in Kinderboeken’ van Stichting Zo-Ook. Daar werd duidelijk dat kinderboeken, die een belangrijke rol spelen bij de beeldvorming van kinderen, vol zitten met stereotype rolmodellen. Dit heeft gevolgen voor de perspectieven die kinderen hebben en de keuzes die zij later maken.

 

Veel meisjes in Nederland verliezen rond hun 14e interesse voor techniek en ICT onder andere omdat ze niet worden aangemoedigd, maar ook omdat er geen vrouwelijke rolmodellen zijn. Amerikaans onderzoek toont aan dat kinderen vanaf hun 6e denken dat eigenschappen zoals leiderschap en intelligentie meer bij jongens dan bij meisjes passen. Sunny Bergman toont in haar confronterende documentaire Wit is ook een kleur aan hoe vroeg jonge kinderen zich al bewust zijn van (racistische) vooroordelen die bepalend zijn in onze samenleving. Beeldvorming is dus een belangrijk en relevant onderwerp, en begint al in de meeste kinderboeken.

 

Kleurrijke toekomst

Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten voor meer diversiteit in kinderboeken. Wij vroegen jullie om tips en stelden een lijst met inclusieve en diverse kinderboeken samen:
 

Koning en Koning

In Koning en Koning moet de prins trouwen van zijn ouders. Hij wordt echter niet verliefd op een van de prinsessen, maar op een andere prins! Ze trouwen en gaan in deel 2 zelfs op huwelijksreis.

 

Mootje

Mootje gaat over een Marokkaans meisje dat een heel drukke familie heeft en op zoek gaat naar een plek waar ze haar fantasie in de vrije loop kan laten gaan.

 

Goos

Goos gaat over een sleutel gansje, genaamd Goos, dat een blauw hartje heeft maar oranje veren. De andere ganzen verwachten dat hij zich oranje gedraagt, maar dat vindt Goos lastig.

 

Botje

In Botje worden de traditionele rolpatronen omgedraaid. Op een dag ontvangt Bibi een meisjesrobot genaamd Botje, die ze moet verzorgen maar ook geheim moet houden. Dat is een flinke uitdaging want Botje is ontzettend nieuwsgierig! Ze duikt overal op, ook in de wolwinkel van Bibi’s vader, waar hij de hele dag zit te breien.

 

Lou op weg naar school

Onderweg naar school komt Lou allemaal verschillende mensen tegen: een dokter, een vuilnisophaler, een postbode, brandweermensen en stratenmakers. De beroepen worden op een niet-stereotype manier ingevuld en de mensen hebben verschillende huidskleuren, kledingstijlen en familierelaties.

Meer boekentips via Zo Ook

 

Deze boeken leren kinderen dat de wereld diverser is dan alleen  witte heteroseksuele stellen waarin mama de was doet, papa werkt of klust en de meisjes tekenen en jongens voetballen. Ze introduceren belangrijke thema’s als homoseksualiteit en diversiteit op een speelse manier, waardoor kinderen opgroeien met het idee dat dit normaal is.  

 

Beperkt Zicht

We hebben ze allemaal. Bewuste en onbewuste vooroordelen over vrouwen en mannen. Of ze nou zwart of wit, jong of oud, homo- of heteroseksueel zijn. Dit leidt tot stereotypering en daar willen we van af, want het staat gelijke kansen in de weg. Help je mee? Deel jouw voorbeelden van stereotypering met #BeperktZicht.

 

Bekijk de Campagne BeperktZicht