VrouwMC Blog: Het vrouwelijk seksueel genot

11 juli 2013

Onlangs was het Women Inc. Festival in de RAI Amsterdam. Ik mocht toen een lezing geven over het vrouwelijk seksueel genot. De zaal was meer dan vol. Het thema leeft dus enorm. Iets wat ik natuurlijk al wist uit mijn praktijk maar dat nog eens bevestigd werd door de opkomst. De herkenning van mijn lezing was groot, na afloop kwamen er veel vragen en opmerkingen uit de zaal. En ook na de lezing schoten vrouwen mij aan.

Een van de vragen die ik kreeg was van een vrouw die pijn had bij gemeenschap. Ze had vaginale schimmelinfectie gehad en in die periode ook gemeenschap. Dat had veel pijn gedaan. Na de schimmelinfectie was de pijn bij gemeenschap gebleven. Ik vroeg haar of ze inmiddels bang was geworden voor de pijn als de penis haar vagina naderde. Ze beaamde dat dat inderdaad het geval was. Ik legde haar uit dat door die angst haar seksuele opwinding daalt en de spierspanning in haar lijf en in haar bekkenbodem vergroot. Het lichaam wil haar immers beschermen tegen de pijn. Doordat de opwinding daalt, daalt ook de extra doorbloeding in haar vagina en hierdoor ook het vaginaal vochtig worden. Als er dan toch de wrijving komt van de penis in haar vagina kan dat irritaties geven bij de ingang van de vagina. De kans dat het de volgende keer weer meer pijn gaat doen wordt alleen maar groter.

In mijn praktijk kom ik vaak vrouwen tegen die soortgelijke klachten hebben. De combinatie van seksuologische hulpverlening die o.a. gericht is op het vergroten van plezier in seks en het verminderen van angst in combinatie met bekkenfysiotherapie die ervoor zorgt dat de bekkenbodemspierspanning daalt biedt vaak de oplossing.

Dus vrouwen, mochten jullie je herkennen hierin schroom dan niet om professionele hulp te zoeken. Gemeenschap en pijn horen niet bij elkaar!

Astrid Kremers - Seksuoloog UMC Utrecht
Praktijk Astrid Kremers