Vrouwen weten te weinig over pensioen

1 november 2016

Hoe denken vrouwen over pensioen? WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl hebben onderzoek gedaan onder 1000 vrouwen om hier antwoord op te krijgen. Een op de drie vrouwen blijkt zich zorgen te maken om haar pensioen. Een kwart van de vrouwen heeft bovendien geen idee hoe zij ervoor staat met haar pensioen. Opvallende resultaten, omdat vrouwen gemiddeld nog steeds minder pensioen opbouwen.

 

De opvallendste resultaten van het onderzoek:

 Een op de drie vrouwen maakt zich zorgen om haar pensioen.
 Een op de vier vrouwen heeft geen idee hoe zij ervoor staat als ze met pensioen gaat.
 Zes op de tien vrouwen verdiept zich niet in pensioen bij bepalende levensgebeurtenissen zoals: het kopen van een huis, verliezen of vinden van een baan, samenwonen en scheiden.

Download hier het hele onderzoeksrapport!

 

Bepalende levensgebeurtenissen

Verschillende levensgebeurtenissen hebben ook gevolgen voor de pensioenopbouw, maar zes op de tien vrouwen kijkt niet actief naar de gevolgen van deze gebeurtenissen. Er bestaat een grote kans dat vrouwen hierdoor onnodig inkomsten missen. Onafhankelijk pensioenexpert Denise Land legt uit wat de gevolgen kunnen zijn van: het vinden van een baan, samenwonen, scheiden of een huis kopen.

Lees hier het verhaal van Elizabeth, die niet aan haar pensioen dacht toen ze ging scheiden.

Volgens Saskia de Hoog, programma- en onderzoekscoördinator bij WOMEN Inc. is het cruciaal om je bij iedere grote verandering in je leven met jouw pensioensituatie bezig te houden. “Juist in de huidige maatschappij waarbij bijvoorbeeld 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding is het essentieel dat vrouwen kijken naar hun pensioen om hun eigen economische onafhankelijkheid te blijven waarborgen.” 

Inzicht in pensioen steeds belangrijker

Meer grip op je eigen pensioensituatie wordt steeds belangrijker. Een terugtredende overheid, een toenemend aantal zelfstandigen en een veranderend pensioenstelsel met meer keuzevrijheid en risico’s vragen om meer eigen verantwoordelijkheid.

Josine Westerbeek, voorzitter van Stichting Pensioenregister, de initiatiefnemer van Mijnpensioenoverzicht.nl: “Meer dan de helft van de vrouwen ziet het als haar eigen verantwoordelijkheid om haar pensioen goed te regelen. Toch zien wij dat vrouwen minder vaak dan mannen inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hoogste tijd om je in je pensioen te verdiepen. Het checken van je pensioen kan op onze website makkelijk en snel. Door onze samenwerking hopen wij dat alle vrouwen in Nederland bewust worden van hun pensioensituatie en in actie komen.”

 

WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl lanceren ‘I love pensioen’ voor vrouwen

WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl bundelen hun krachten en hebben een simpele aanpak ontwikkeld waardoor vrouwen snel weten hoe ze ervoor staan. Met de ‘I love pensioen’ aanpak op www.ilovepensioen.nl hebben vrouwen na een 7-stappenplan meer inzicht in hun pensioensituatie.