De 5 vragen die je moet stellen als je een kind krijgt

2 juni 2017

Hoe gaan we het aanpakken? Dat is een vraag die veel stellen hebben als ze kinderen krijgen. Hoe combineer je zorg en werk: ga jij of je partner minder werken, of beide? Wat zijn de gevolgen van deze keuzes voor je portemonnee? Je keuze maakt uit, dus maak deze financieel bewust! We geven je alvast antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen.

 

Maak een financieel bewuste keuze met de WerkZorgBerekenaar!


Wat zijn de financiële gevolgen van het krijgen van een kind?

Naast de kosten die een kind met zich meebrengt, kan je inkomen ook veranderen omdat jij of jouw partner minder gaat werken. Financieel gezien gaan veel gezinnen erop vooruit als beide partners (parttime) gaan werken, in plaats van dat de minstverdienende stopt als er kinderen komen. Dit komt onder andere door de hogere algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting die de minstverdienende partner krijgt. Dit zie je niet in het salaris, maar pas aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte. De WerkZorgBerekenaar toont dit soort heffingskortingen wel, waardoor je direct ziet wat financieel de gunstigste arbeidsverdeling is.

 

Kan het voordeliger zijn als de meest verdienende minder gaat werken?

Door regelingen als de algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting kan het voordeliger zijn als de meest verdienende minder gaat werken. 
In dit voorbeeld wordt dit uitgelegd: Ines en Frans hebben twee kinderen van 1 en 3 jaar. Ines werkt 24 uur en verdient €1440,- bruto per maand. Frans werkt 40 uur en verdient €2855,- bruto per maand. Als beiden 32 uur zouden gaan werken zouden zij er maandelijks €85,- netto op vooruit gaan, €1.020,- per jaar. Dat beiden 32 uur financieel gezien gunstiger is komt vanwege hogere, algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Ook ontvangen ze meer kinderopvangtoeslag. De WerkZorgBerekenaar maakt de financiele gevolgen deze nieuwe verdeling van werk en zorg inzichtelijk.

 

 

Hoeveel kost de kinderopvang en welke toeslagen zijn er?

Hoeveel de kinderopvang per uur kost is op te vragen bij de kinderopvangorganisatie of gastouder. Op hoeveel toeslag je recht hebt is minder makkelijk uit te zoeken. De hoge kosten van de kinderopvang worden vaak genoemd als reden waarom de minstverdienende ouder (vaak de vrouw) niet of minder gaat werken. De aanname luidt dat een dag extra salaris niet opweegt tegen een dag extra kinderopvang. De WerkZorgBerekenaar geeft inzicht in de hoogte van de kinderopvangtoeslag, die inkomensafhankelijk is. Zo is te zien dat ouders met een gezamenlijk inkomen tot €23.000,-, 94% van de kinderopvangkosten terug kunnen krijgen. Voor het tweede, derde (etc.) kind, krijg je een groter deel van de kosten van kinderopvang terug.

 

Wat zijn de financiële gevolgen van meer of minder werken als je een kind krijgt?

Veel mensen vinden het moeilijk om de financiële gevolgen van meer of minder werken door te rekenen. Toeslagen worden namelijk berekend aan de hand van het verzamelinkomen en niet met het bruto of netto-inkomen. Maar uitrekenen wat je verzamelinkomen is, is lastig. Bovendien vermindert de hypotheekrenteaftrek het verzamelinkomen. Als je de WerkZorgBerekenaar invlut, krijg je direct te zien wat het financieel gezien oplevert als jij (of je partner) meer of minder gaat werken.

 

Is jouw ideale werk-zorgverdeling ook financieel mogelijk?

Hoewel de helft van alle Nederlanders werk en zorg het liefst gelijk verdeelt, doet slechts 18% dit. Ouders laten zich in hun keuze leiden door onvolledige financiële informatie. Met de WerkZorgBerekenaar krijgen zij inzicht in de financiële gevolgen van een andere verdeling van werk en zorg. We hopen dat deze tool laat zien dat de gewenste verdeling wél vaak mogelijk is.
 

Ook interessant voor jou:

» Meer inzicht in de financiële gevolgen van een kind?

» Alle verlofregelingen op een rij!

» Met je partner in gesprek over jullie verdeling van werk en zorg.

» Hoe zit het met de kinderopvang?

» Het meldpunt voor zwangerschapsdiscriminatie.