Trouw geeft vier redenen waarom vrouwen meer zorgen dan mannen

20 april 2015

Afgelopen zaterdag stond er een mooi artikel in Trouw over onze campagne 'IK BEN ER EVEN NIET'. De kans is groot dat vooral vrouwen in de toekomst méér gaan zorgen voor zieke ouders, kinderen en buren. Waarom is de zorg niet gelijk verdeeld?

"Van de vrouwen die werk en zorg combineren vindt 66 % dat nu al te zwaar. En de druk op hen neemt alleen maar toe", zegt Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc. 

De campagne #ikbenerevenniet raakt single mom Benedit Kool "recht in het hart". "Als wij uitvallen, wie zorgt er dan voor onze kinderen? Wie zorgt er voor ons?"

Er worden vier redenen gegeven waarom vrouwen meer zorgen dan mannen:

  1. Driekwart van de vrouwen kiest voor deeltijdwerk: omdat ze meer tijd willen hebben voor zichzelf, om te zorgen, om vrijwilligerswerk te doen of een studie volgen. 
  2. Socialisatie wordt ook als verklaring gegeven voor de verschillen in zorguren tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn opgevoed met het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor het huishouden en voor de zorg.
  3. Vrouwen voelen altijd de verantwoordelijkheid voor de zorg en het huishouden, zij moeten van alles organiseren om vrije tijd voor zichzelf te maken.
  4. Werkgevers en collega's accepteren de zorgende man niet altijd. 


» Lees meer over de campagne 'IK BEN ER EVEN NIET'
» Lees het hele artikel 'Vrouwen op 1 mei in zorgstaking, voor een dag' op trouw.nl