Campagne loonverschil

1 april 2014

Mannen en vrouwen in Nederland verdienen nog steeds niet hetzelfde. Het loonverschil is 17,6% (CBS, 2014). Er zijn zes factoren die loonverschillen tussen mannen en vrouwen voor een groot deel verklaren: 

1. Fulltime/parttime
2. Omvang bedrijf
3. Leidinggevende
4. Vast contract
5. Extra opleiding/scholing
6. Loopbaanonderbreking

Rekening houdend met deze verschillen blijft er een verschil van 8% over, het zogenaamde 'onverklaarbare loonverschil'. Zelfs als mannen en vrouwen precies dezelfde werkdruk, taken en werkervaring hebben verdienen vrouwen minder dan mannen.

WOMEN Inc. heeft in samenwerking met Loonwijzer berekend dat een vrouw in een werkend leven gemiddeld €300.000,- minder salaris verdient dan een man. Om het loonverschil aan te pakken zijn we de publiekscampagne 'Waar is mijn €300.000,-?' gestart. Daarnaast zijn we het gesprek aangegaan met werkgevers en politici over ongelijke beloning. 

» Waar is mijn €300.000,-?

 

Weet wat je waard bent!

Om vrouwen bewust te maken van de financiele consequenties van hun keuzes is een online test ontwikkeld. Met de weet-wat-je-waard-bent-test laten we zien welke keuzes van invloed zijn op het loon.

» Doe de weet-wat-je-waard-bent-test

 

Filmpje over loonverschil

Bekijk het hilarische filmpje met Maike Meijer en Margôt Ros (bekend vanToren C). Zij laten zien hoe je onderhandelt als een man!


 

Workshops onderhandelen

Wat meespeelt bij het overklaarbare loonverschil van 8% is dat vrouwen minder vaak over hun salaris onderhandelen dan mannen. Koningin Máxima zei tijdens ons festival in 2013 al: "Onderhandelen is niet brutaal, maar gewoon zakelijk". Door heel Nederland hebben we daarom workshops onderhandelen georganiseerd, zodat vrouwen weten wat ze waard zijn, vaker onderhandelen en met meer zelfvertrouwen een onderhandeling ingaan. 

 

Geldbad

We maken vrouwen bewust door onder andere de weet-wat-je-waard-bent-test. Maar we roepen ook politici op hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarom stonden we 17 april 2014 voor de ingang van de Tweede Kamer met het GELDBAD. We spraken politici aan om hun verantwoordelijkheid te nemen om ongelijke beloning op de agenda te zetten. Lees meer over deze succesvolle actie in Den Haag.

 

Expertmeeting op de Zuidas

Naast vrouwen en politici spelen ook werkgevers een belangrijke rol om het loonverschil aan te pakken. Op 26 mei gingen we in de Nieuwe Poort op de Zuidas in gesprek met werkgevers, HR professionals en andere geïnteresseerden over ongelijke beloning onder leiding van Jort Kelder. Een succesvolle avond boordevol ideeën en concrete tips over hoe je als organisatie een gezond beloningsbeleid kan hanteren. Lees hier meer over deze bijeenkomst. 

» Bekijk alle nieuwsitems over loonverschil