Seksuele voorlichting 2.0

27 mei 2013

“Lustpil voor vrouwen” kopte 23 mei WOMEN Inc. op haar website naar aanleiding van een item de dag er voor in DWDD. Na het bekijken van de video realiseerde ik mij dat Nederland toe is aan een massale hernieuwde seksuele voorlichting. Droefenis sloeg me om het hart bij de hijgerige Van Nieuwkerk, de monomane Tuiten en de vriendelijk beamende Dijkgraaf. De redactie had duidelijk haar werk niet goed gedaan, zette drie heren te kijk met een essentialistische kijk op seksualiteit en trachtte met de inzet van Sylvana Simons nog een spoortje kritische bevraging in te zetten. Ze deed dapper haar best (“maar seks is toch niet alleen fysiek”) maar miste ook net de essentie om de heren over het randje te duwen.

Wat is er feitelijk aan de hand. Niet zonder toeval verschijnt er een bericht van een farmaceutisch bedrijfje uit Almere in de NYT. Een zorgvuldige planning want ze schrijven al langer hierover wetenschappelijke artikelen en tot nu toe was dat van geen enkele nieuwswaarde. Nee, er moest door het bedrijf een volgende stap worden gezet. Ze willen namelijk de markt veroveren en daar zijn goedkeuring van autoriteiten, een netwerk van investeerders en draagvlak bij professionals en gebruikers voor nodig. Beïnvloeding van de publieke opinie is een vereiste. En dan mag de wetenschappelijke werkelijkheid plots wijken.

Bij nadere beschouwing is het middel met een snufje erectiepil en een snufje testosteron (er is niets nieuws uitgevonden!) enigszins effectief bij 56 zorgvuldig geselecteerde zeer gezonde groep vrouwen met HSDD. Deze in de psychiatrische bijbel DSM-IV staande seksuele stoornis van verminderd seksueel verlangen staat binnen de seksuologie sterk ter discussie. De meeste vrouwen komen namelijk niet tot seksuele opwinding vanwege een belabberde context met te weinig of niet gewaardeerde seksuele prikkels. Deze vrouwen kunnen uitstekend seksueel reageren mits aan haar condities wordt voldaan. Dat zijn basale voorwaarden tot seksuele reageren (overigens voor mannen idem dito) en heeft niets van doen met een stoornis. Vrouwen die echt niet opwindbaar zijn hebben meestal een chronische ziekte of gebruiken medicatie of zijn bestraald of kregen een chemokuur. Maar deze vrouwen zijn nu juist niet onderzocht. Tuitens bedrijfje kijkt wel uit, aan hen valt gezien het beperkte volume niet veel aan te verdienen.

En zo worden gezonde vrouwen een probleem toegerekend die ze niet hebben maar de worst van “lustpil” is kennelijk aanlokkelijk. Want de man heeft dat immers toch ook? Fout. De erectiepil is geen lustpil, een groot misverstand. Ook bij de man is seks niet altijd medicamenteus te sturen en daarbij steekt de vrouwelijke seksualiteit anders in elkaar. Daar waar subjectieve opwinding en genitale respons bij mannen nagenoeg samenvallen is dat bij vrouwen niet het geval. Zij is daarmee afhankelijker van de voorwaarden waaronder seks tot stand komt. Mocht zij hierin vastlopen dan heeft zij seksuologische begeleiding nodig, geen lustpil.

Peter Leusink, huisarts, seksuoloog NVVS
Hoofdredacteur Tijdschrift voor Seksuologie