“Seksespecifiek is een duidelijk woord voor wat wij doen”

16 juli 2013

Meer dan 35 jaar heeft Kouwenhoven zich ingezet voor mensen met allerlei psychische klachten en heeft zich gespecialiseerd in vrouwen die seksueel misbruik moeten verwerken.

Ze deed baanbrekend werk in het bespreekbaar maken van seksueel misbruik. Toen ze aan haar loopbaan begon was het idee nog dat je seksueel misbruik zoveel mogelijk moest wegstoppen, zo zegt ze bij haar afscheid: “Alles oprakelen zou averechts werken. Wegstoppen, dat moest je doen met pijnlijke herinneringen. Helemaal verkeerd natuurlijk want als ik doorvroeg, kwam de werkelijke oorzaak van de klachten pas boven. Wilde je helpen, dan moest je die herinneringen bespreekbaar maken. Door herinneringen weg te stoppen bleven mensen zich schuldig voelen over misbruik en de gevolgen daarvan” (Parool, 10 juli 2013).

Het is nu algemeen bekend dat misbruik en trauma’s bespreekbaar moeten worden gemaakt, maar zelfs hardnekkige stereotypen die nog steeds bestaan weet Brenda Kouwenhoven te ontkrachten. Zoals het idee dat vrouwen die misbruikt worden binnen hun relatie niet assertief  en verminderd intelligent zouden zijn."Er komt hier een vrouw die twintig jaar mishandeld is en dat is zó’n sterke vrouw! In de groep zit ook een vrouw die een hoge functie heeft bij een bank en waarvan je je niet kunt voorstellen dat háár dat is overkomen." (Lees hier meer)

“Seksespecifiek is een duidelijk woord voor wat wij doen” heeft Brenda Kouwenhoven gezegd in een interview over haar werk. WOMEN Inc. zet zich ook in voor seksespecifieke gezondheidszorg, niet alleen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg maar bijvoorbeeld ook op het gebied van cardiologie. Brenda Kouwenhoven heeft veel gedaan om dit te veranderen om zo alle patienten beter te kunnen begeleiden, daarom is ze terecht een pionier in seksespecifieke gezondheidszorg te noemen.