Samenwonen? Denk ook aan je pensioen!

24 oktober 2016

Samenwonen met je partner kan best een grote en spannende stap zijn. Je gaat voortaan samen beslissingen nemen en afspraken maken over bijvoorbeeld de kleur van de muren en het schoonmaken van de badkamer. Maar er zijn ook zakelijke dingen waar je bij stil moet staan. Zoals...je pensioen! In dit interview vertelt onafhankelijk pensioenexpert Denise Land waarom dit belangrijk is.

 

Waarom moet je ook aan je pensioen denken als je gaat samenwonen?

Het is slim om op dat moment stil te staan bij je pensioen want als je dit niet doet, kun je bijvoorbeeld in de financiële problemen komen als jullie uit elkaar gaan of als jouw partner komt te overlijden.

 

Wat moet je dan precies regelen?

Het allerbelangrijkste: als jullie pensioen opbouwen moet je ervoor zorgen dat jouw partner jou aanmeldt bij zijn pensioenfonds. Omgekeerd is het natuurlijk ook belangrijk om bij jouw pensioenfonds jouw partner aan te melden. Als een van jullie onverwacht zou komen te overlijden, dan hebben jullie recht op nabestaandenpensioen.

Let op! Veel pensioenfondsen stellen als voorwaarde dat jullie een samenlevingscontract toesturen.

 

Wat kun je in het samenlevingscontract opnemen over pensioen?

Je kunt hierin afspraken maken over wat jullie met de opgebouwde pensioenrechten doen als jullie ooit uit elkaar zouden gaan. Bijvoorbeeld dat je het opgebouwde pensioen in dat geval samen deelt.

 

Wat zie jij nu nog misgaan bij samenwonen?

Wat ik vaak zie is dat mannen en vrouwen hun eigen pensioen opbouwen op het moment dat ze gaan samenwonen. Dan lijken duidelijke afspraken over verdeling van pensioen bij scheiding minder noodzakelijk. Maar wat vervolgens vaak gebeurt is dat één van de twee minder gaat werken, bijvoorbeeld omdat er kinderen komen. In die periode bouwt hij of zij dus ook minder pensioen op terwijl het potje van de ander wel door blijft groeien. Als zij uit elkaar gaan en niets hebben afgesproken, blijft degene die meer tijd heeft besteed aan zorgen met het kleinere potje zitten. Door in het samenlevingscontract af te spreken het opgebouwde pensioen samen te delen, kan dit worden voorkomen!

Meer inzicht in jouw pensioen? Ga aan de slag met het I love pensioen stappenplan!

Bekijk hier de resultaten van ons onderzoek met Mijnpensioenoverzicht.nl