Samen verantwoordelijk voor een nieuwe verdeling van zorg

6 maart 2015

We zijn vandaag met werkgevers, beleidsmakers, de 100 mannen van eMANcipator en onze 100 vrouwen in gesprek gegaan over een nieuwe verdeling van zorg en werk. Er zijn mooie aanbevelingen opgesteld voor de toekomst van Nederland. Met een bijzondere afsluiting door de indrukwekkende toespraak van Koningin Máxima.Daphne Bunskoek opende het programma als dagvoorzitter in een afgeladen DeFabrique in Utrecht. Voor het eerst niet alleen vrouwen in de zaal, maar net zoveel mannen. Hartstikke belangrijk, want we zijn samen verantwoordelijk voor de verdeling van de extra zorgvraag, die komende jaren gaat ontstaan. Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc. benadrukt het belang van deze bijeenkomst. "Als de extra zorgdruk bij vrouwen terecht komt gaat dit ten koste van arbeidsparticipatie en economische zelfstandigheid".

Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, haalde in zijn keynote aan dat 'de zorgeloze werknemer' niet bestaat. "De positie van vrouwen staat onder grotere druk, omdat ze meer moeten werken en meer moeten zorgen".

Uit de presentatie van het werkgeversonderzoek van Motivaction blijkt dat 2/3 van de werkgevers zich zorgen maakt over de toenemende zorgtaken van de werknemer. Daarnaast zijn werkgevers vaak niet goed op de hoogte van verlofregelingen. 

Met 350 mensen een superbrainstorm houden lijkt onmogelijk, maar het tegendeel is bewezen. Uit de zaal kwamen fantastische ideeën naar voren. Er werd onder andere genoemd dat werkgevers in het jaarverslag kunnen noteren hoe ze omgaan met de zorgtaken van werknemers. Ook de waardering van zorgtaken moet beter: 'Zorgtaken op je CV is een pré'. Alle aanbevelingen nemen we op en zullen we binnenkort publiceren op deze site.

Harry van de Kraats (algemeen directeur AWVN) geeft aan dat het belangrijk is dat werknemers het gesprek aangaan met hun leidinggevenden als ze in de knel komen door de combinatie van mantelzorgtaken. Het voordeel voor de werkgever is dat voorkomen kan worden dat de werknemer door overbelasting geheel uitvalt.   

In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima onderstrepen Jens van Tricht (directeur eMANcipator), Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Harry van de Kraats (algemeen directeur AWVN), Annemarie Jorritsma (voorzitter VNG) en Mariëtte Hamer (voorzitter SER) het belang van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een nieuwe verdeling van zorg en werk. 

Bekijk hier alle foto's van de bijeenkomst (Fotografie: Rebke Klokke).

Lees meer:
» Uitkomsten peiling zorg voor anderen
» Video: Hoe verdelen mannen en vrouwen zorg en werk?
» Video: Hoe wordt er op de werkvloer gereageerd op toenemende zorgtaken? 
» Bekijk hier het werkgeversonderzoek van Motivaction
» Kim Putters (directeur SCP) benadrukt urgentie nieuwe verdeling
» Resultaten Superbrainstorm
» De verdeling van zorg en werk internationaal
» De nieuwe verdeling in de media
» WOMEN Inc. start campagne