Praten over de poes doorbreekt taboes

28 mei 2019

We lazen bij WOMEN Inc. over het boek Poezenpraat, geschreven door artsen Tess Wemeijer en Loes Hegeman. Pagina’s vol luchtige, maar ook serieuze gesprekken over de vagina, ervaringsverhalen van jonge vrouwen en handige tips voor fijne en pijnvrije seks. Om hier meer te weten over te komen, belde ik met één van de schrijvers, Loes, over het boek.

 

Geschreven door: Sander Heithuis

 

Hé Loes, wat is nu de goede benaming? Poes? Vulva? Vagina?

 

"Goede vraag! De termen vulva en vagina worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze voor verschillende dingen staan. Vagina is het specifieke woord voor de ingang, de term vulva gebruiken we voor het totaal, het hele gebied." 

 

"Naast deze termen ben ik zeker een voorstander van koosnaampjes. Als dokter gebruik ik die natuurlijk niet, maar in het boek hebben wij ze wel op een rijtje gezet. Poes is er hier één van, maar we gebruiken ook woorden als puni, punani of ‘down-under’. Ik vind het hierbij wel belangrijk te vermelden dat je absoluut koosnaampjes mag bedenken, zolang ze maar niet te plat zijn. Kies wel een respectvolle bijnaam voor de vagina, dat geldt ook zeker voor mannen!"

 

Ik snap het! Zeg, over het boek: hoe is het idee hiervoor eigenlijk ontstaan? 

 

"Twee jaar geleden woonde ik samen met Tess. We leefden een goed studentenleven in Groningen en merkten dat we veel vragen kregen over seksualiteit, voornamelijk van vriendinnen die geen geneeskunde studeerden. Vragen als: ‘Ik heb vaginale afscheiding, is dat normaal?’ of ‘Ik heb onveilige seks gehad, wat nu?’. Het waren vooral vragen waarvoor je niet naar de huisarts gaat, maar voor gaat Googlen. Alleen: wat op het internet staat is niet altijd waar en dus kwamen vriendinnen bij ons terecht." 

 

"Op een gegeven moment had ik zoveel vragen uitgezocht en beantwoord, dat ik vond dat ik ze ergens moest opschrijven. Ik sprak er met Tess over en toen bleek dat zij ook heel vaak van die leuke vragen kreeg. Zo ontstond het idee om hier samen een boek van te maken. We begonnen met het idee van een serieuze voorlichtingsgids, maar al doende kwamen we erachter dat we zoveel te vertellen hadden, dat de voorlichtingsgids is uitgegroeid tot een heus boek: Poezenpraat."

 

En daarin hebben jullie alle antwoorden op die vragen gebundeld? 

 

"Ja. Maar het is meer dan dat: we hebben geprobeerd een mix te maken van informatieve verhalen en herkenbare situaties. We vonden het belangrijk dat het voor jonge meiden heel herkenbaar is, zodat ze er met hun vriendinnen over kunnen kletsen. Als dat ons lukt kunnen we het taboe rondom deze thema’s een beetje doorbreken." 

 

Over taboes gesproken, het is vandaag de Internationale dag van de Masturbatie!

 

"Echt? O, dat wist ik helemaal niet, wat leuk!" 

 

Gaaf hè? Welke rol speelt masturbatie in jullie boek? 

 

"We hebben een stuk geschreven over het feit dat het voor mannen steeds normaler wordt om onderling over masturbatie te praten. Bij hen mag daarover gesproken worden, terwijl je als vrouw nog raar wordt aangekeken als je over masturbatie vertelt. Zelfs bij vrouwen onderling. Wij zeggen in ons boek: masturbatie is absoluut niet raar. Het is juist goed om jezelf te ontdekken. Hoe minder jij er een taboe van maakt, hoe meer profijt je ervan ondervindt!"

 

Jezelf ontdekken zodat je weet wat je fijn vindt. Bedoel je dat?

 

"Ja precies, en hopelijk durven vrouwen het dan uiteindelijk ook met hun eventuele partner te bespreken." 

 

Jij en Tess zijn allebei dokter. Hoe kun je als arts het beste met deze taboes omgaan in de spreekkamer? 

 

"Je merkt soms dat vrouwen niet alle vragen stellen, die ze daadwerkelijk willen stellen. Bijvoorbeeld als het gaat over pijn bij het vrijen. Dan moet je als arts de koe bij de horens vatten en er specifiek naar vragen. Het is voor je patiënt zo ongemakkelijk als je het als dokter maakt. Ik vind dat je als dokter de taak hebt om een veilige sfeer te creëren." 

 

Dus eigenlijk roep je op om pijn bij het vrijen op dezelfde manier te bespreken als bijvoorbeeld een keelontsteking? 

 

"Absoluut. Het gaat in beide gevallen om een stukje van je lichaam waar je last van hebt. En dat moet besproken kunnen worden." 

 

Is er iets dat je vrouwen graag zou willen meegeven?

 

"Nou, wat ik moeilijk vond om te schrijven was het stuk over abortus en negatieve seksuele ervaringen van vrouwen. Dat is nu natuurlijk een hot item met alles wat er in Amerika gebeurt.* Ik ben blij dat we het wel benoemen, omdat ik het belangrijk vind dat - hoe je als mens ook naar dit onderwerp kijkt - vrouwen altijd een keuzemogelijkheid hebben. We hebben al keuzes rondom abortus besproken en heel duidelijk op een rijtje gezet. Dat wil ik graag meegeven. Dat je als vrouw mag kiezen. Ik vind dat in deze tijd een fijne boodschap om mee te geven." 

 

Klinkt goed! 

 

"En verder roep ik (jonge) vrouwen vooral op om lekker taboes te doorbreken en over onze thema’s te praten. Ik hoop bijvoorbeeld dat onze waargebeurde verhalen daaraan bijdragen, waarin jonge vrouwen zichzelf hopelijk herkennen en opgelucht kunnen denken: ‘Zie je nou wel, ik ben niet de enige’." 

 

Poezenpraat. Alles kits achter de rits?! (Paperback, 256 pagina´s, €19,99, Uitgeverij Splint Media B.V.) is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandels en online te bestellen. 

 

*Loes doelt op de strenge anti-abortuswetten die de afgelopen tijd aangenomen zijn in verschillende staten in de Verenigde Staten. Hier lees je daar meer over.