Persbericht: Minister Schippers investeert 12 miljoen in genderspecifieke gezondheidszorg

7 maart 2016

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit wordt vandaag bekend gemaakt door Directeur-Generaal Volksgezondheid Angelique Berg op de bijeenkomst van WOMEN Inc. over genderspecifieke gezondheidszorg in Oegstgeest. Hare majesteit Koningin Máxima, minister Jet Bussemaker (OCW) en 350 professionals uit de gezondheidszorg zullen hierbij aanwezig zijn.

» Download hier het volledige persbericht (pdf)  

Het geld wordt geïnvesteerd in een meerjarig Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Schippers: ”We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig. We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel. Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken, en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren.”

Doorbraak in meer kennis naar vrouwenlichaam
Directeur Jannet Vaessen van WOMEN Inc. reageert: “Wij zijn heel trots en verheugd over het goede nieuws van minister Schippers over deze investering in een Nationaal Meerjarig Kennisprogramma Gender en Gezondheid. We zien het als een erkenning van de jarenlange inzet van de Alliantie Gender & Gezondheid. Dit nieuws is een mooie kick-off van het landelijke actiejaar dat WOMEN Inc., initiatiefnemer van de Alliantie, vandaag uitroept om meer doorbraken te realiseren en te zorgen dat kennis ook doordringt in de dagelijkse praktijk. Dit is een enorme impuls voor kwaliteitszorg voor vrouwen en een belangrijke stap naar gezondheidszorg op maat voor iedereen. Onwetendheid over het vrouwenlichaam bedreigt vrouwenlevens en wij zijn trots dat we minister Schippers hebben kunnen overtuigen dat dit  niet langer acceptabel is."

Actiejaar
Het actiejaar gaat vandaag van start in aanwezigheid van allerlei verschillende vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en de zes sleutelpersonen die het mandaat hebben dit in alle disciplines van de gezondheidszorg te veranderen.

WOMEN Inc. heeft DirectResearch een representatieve peiling laten uitvoeren onder 300 artsen. Negen op de tien artsen vindt het belangrijk dat er in de dagelijkse praktijk meer aandacht komt voor verschillen tussen mannen en vrouwen.

Door meer kennis te krijgen over de verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheid kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd.

Verschillen

  • symptomen bij vrouwen worden in artsenrichtlijnen vaak als ‘a-typisch’ omschreven.
  • vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen.
  • bij 8 van de 10 medicijnen die in de VS vanwege gezondheidsrisico’s van de markt worden gehaald waren bijwerkingen bij vrouwen de oorzaak.
  • een hartinfarct wordt bij vrouwen vaak niet herkend.
  • de totale zorgkosten voor vrouwen liggen hoger dan voor mannen.

Bron: Kennisagenda juni 2015 en Medisch Contact februari 2016 

WOMEN Inc.
WOMEN Inc. is hét agenderende netwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken. WOMEN Inc. pleit voor een gezondheidszorg op maat. Dit is nodig omdat de gezondheidszorg nu grotendeels gebaseerd is op het mannenlichaam. Het op maat maken van de gezondheidszorg draagt bij aan verbetering van de kwaliteit en levert daarmee een kostenbesparing op. WOMEN Inc. heeft in 2011 de Alliantie Gender & Gezondheid opgericht, een samenwerkingsverband van medisch specialisten, huisartsen, psychologen, hoogleraren en beleidsmakers, om gezamenlijk het belang van gendersensitiviteit te (h)erkennen om de kwaliteit van lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Vorig jaar werd de Kennisagenda van de Alliantie Gender & Gezondheid overhandigd aan VWS. Deze agenda werd tot stand gebracht door ZonMw in samenwerking met een groot aantal experts in het zorgveld.

Meer weten?

Benieuwd waar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen het grootst zijn? 

 

»Bekijk onze pagina over Gender & Gezondheid