(On)Gehoord: Zomereditie

26 juli 2019

“Laat je horen!” is sinds onze oprichting één van de motto’s van WOMEN Inc. Omdat we geloven in de kracht van unieke stemmen en verhalen. Gelukkig worden die verhalen dikwijls omgezet in mooie films, boeken, series, liedjes, kunstexposities en andere vormen. Maar worden ze dan ook gehoord?

In de rubriek (On)Gehoord zet de redactie van WOMEN Inc. elke maand een boek, film of ander object in de schijnwerpers, waarvan wij vinden dat je die niet mag missen. Deze maand delen we de fijnst zomertips, zodat jij je niet hoeft te vervelen!

 

Geschreven door: Marjon Melissen

 

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht, Groninger Museum - Tentoonstelling

Het Groninger Museum besteedt uitgebreid aandacht aan het feit dat vrouwen in Nederland 100 jaar mogen stemmen. Met een speciale erevermelding voor Aletta Jacobs, de eerste vrouw die arts werd, want zij kwam uit het Groningse Sappemeer. Er liggen mooie historische stukken en er zijn foto's uit die tijd die je een beeld geven van de suffragettes!

Lees hier meer over 100 jaar vrouwenkiesrecht

 

Feministen dragen geen rozen (en andere leugens), Scarlett Curtis - Boek

Een goeie voor je feministische leeslijst deze zomer is de essaybundel 'Feministen dragen geen roze (en andere leugens)', samengesteld door Scarlett Curtis. Vrouwen van over de hele wereld hebben bijgedragen aan deze collectie verhalen, ervaringen, gedichten en uiteenzettingen, met één rode draad: ze zijn allemaal persoonlijk en gaan over hun ervaring als vrouw. Leuk detail is dat ze voor de Nederlandse versie Nederlandse vrouwen hebben gevraagd voor een bijdrage, waaronder Meredith Greer, Milou Deelen en Sarah Izat!

 

GET SET RIOT!, Collectiet - de Parade

Mocht je toch al van plan zijn de Parade te bezoeken (of wordt dit stukje de reden dat je er naar toe wil), dan kunnen we je Collectiet aanraden. Met de voorstelling GET SET RIOT!, hebben de vrouwen van Collectiet zich laten inspireren door Pussy Riot en willen de op een muzikale en speelse manier antwoorden vinden op vragen als 'waarom start je een rel?' en 'hoe start je een rel?'!

 

I'm Your Mirror, Joanna Vasconcelos, de Kunsthal - Tentoonstelling

Als je van moderne kunst gemaakt door vrouwen houdt, moet je naar de Kunsthal in Rotterdam voor de tentoonstelling I'm Your Mirror van de Portugese kunstenaar Joanna Vasconcelos. Op haar eigen manier gaat ze op onderzoek uit naar verschillende vormen van identiteit, waaronder die van de vrouw!

 

Op je lijf geschreven, Mayra Louise - Boek

Dit fantastische body positive boek van Mayra Louise staat vol persoonlijke verhalen, tips en positiviteit. Op je lijf geschreven gaat over haar weg naar zelfacceptatie, iets waar we allemaal waarschijnlijk wel wat meer van kunnen gebruiken. Zeker een feel good boek voor deze zomer, op het strand of aan het zwembad in jouw glorieuze beach body!

 

 

 

Pink Tour, Atria - Rondleiding

Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, organiseert deze zomer een aantal keren een Pink Tour, een rondleiding in hun archief over de geschiedenis van de lesbische beweging. 

 

Shrill, Aidy Briant - TV Serie

Kom je door de warmte je huis liever niet meer uit, dan kunnen we Shrill van harte aanbevelen. Deze body positive serie gaat over dikke vrouw Annie Easton, gespeeld door Aidy Briant (die de serie ook heeft bedacht en geschreven). De samenvatting vonden we al briljant: 'A woman seeks out ways to change her life without changing her body.' De serie is wel alleen te bekijken via Hulu, maar dat is de free trial meer dan waard!

 

Nieuwe Nuances, Cobra Museum - Tentoonstelling

Het Cobra Museum in Amstelveen streeft er met de tentoonstelling Nieuwe Nuances naar om 'het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen.' Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar van harte toejuichen! Cobra staat voor Copenhague - Bruxelles - Amsterdam en verwijst naar de steden waar de kunstenaars in deze beweging actief waren. In Nederland zijn Karel Appel en Corneille bekende kunstenaars, maar daar kunnen we nu ook een aantal vrouwen aan toevoegen, waaronder Ferdi (Jansen) en Lotti van der Gaag!