• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Amsterdam kiest vrouwelijke burgemeester
  • Hoe creëer je draagvlak voor diversiteit?
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Een primeur: Nederland dit jaar gastland voor het EK Vrouwenvoetbal!

12 juli 2017

Geschreven door: Berna Toprak

 

De Oranjeleeuwinnen zijn Europees Kampioen geworden en daar zijn wij trots op! De finale heeft een record aantal bezoekers aangetrokken. Het vrouwenvoetbal heeft de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt en is populairder dan ooit. Tijd voor wat verdieping. 

 

Vrouwenvoetbal snelst groeiende sport

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in de wereld, ook in Nederland. Maar er is nog weinig erkenning voor deze beweging. Dat bleek afgelopen juni toen de Ajaxvrouwen, na het winnen van zowel de schaal als de beker (!), niet konden rekenen op een publieke huldiging zoals de Ajaxmannen. “Huldigen doen we in uitzonderlijke gevallen”, aldus wethouder Ollongren. Met deze uitspraak geeft de wethouder een signaal af: vrouwenvoetbal telt niet mee in de sportwereld. Daar is Sarita Bajnath, fan van de Ajaxvrouwen, het niet mee eens. En daarom is zij een petitie gestart om deze huldiging alsnog op te eisen: “De grootste drijfveren voor mijn werk zijn gelijkheid en rechtvaardigheid. Gendergelijkheid is dan ook het doel van de petitie voor de publieke huldiging van Ajax vrouwen. Het is voor mij belangrijk dat dit soort initiatieven niet bij een stunt blijven, maar via beleid worden gesteund en tot duurzame verandering leiden", aldus Sarita. 

 

Geen gelijke kansen voor voetbalvrouwen

Vrouwen krijgen nog altijd niet dezelfde kansen als mannen op het gebied van voetbal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwelijke profvoetballers in Nederland gedwongen zijn om naast het voetballen een bijbaan te nemen of een opleiding te volgen omdat ze niet genoeg betaald krijgen. Hierdoor kunnen vrouwen zich niet volledig concentreren op het voetbal en het optimaal ontwikkelen van hun talenten. Niet alleen de beloning, maar ook de media-aandacht voor vrouwenvoetbal staat in schril contrast tot mannenvoetbal. De uitslagen van de profcompetities staan niet standaard in de krant en wedstrijden worden nauwelijks uitgezonden op tv. “Er moet meer media-aandacht komen voor het vrouwenvoetbal om het publiek te laten zien dat het hier om een serieuze sport gaat”, aldus onderzoeker en oud-voetballer Martine Prange. Gelukkig komt daar langzaam wat beweging in: het NOS zal de openingswedstrijd, de finale en alle wedstrijden van het Nederlands elftal live uitzenden én de vrouwen staan op de cover van Voetbal International, een primeur!

 

 

Tip! Lees in het boek 'Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en katalysator van maatschappelijke verandering' meer over vrouwenvoetbal. Dit boek is samengesteld door Martine Prange en Martijn Oosterbaan en uitgegeven door Atria en Klement.

 

 

Hoe kan het dat voetbal zo lang een mannensport was?

In 1896 had Sparta als eerste een vrouwenteam. Dit werd alleen niet door iedereen gewaardeerd: “Voetbal voor vrouwen werd gezien als onsmakelijk en gevaarlijk voor hun vruchtbaarheid”, aldus Martine Prange. Pas in 1971, tijdens de Tweede Feministische Golf, kreeg vrouwenvoetbal erkenning van het KNVB. De strijd om een gelijke positie van mannen en vrouwen in de maatschappij veroorzaakte ook een kentering in de sport. 
 

“De emancipatie is nog niet voltooid zolang we mannen geloofwaardiger vinden dan vrouwen, we belangrijker of beter vinden wat mannen doen en hen hiervoor ook meer betalen. Of je nu topsporter, bestuurder of wetenschapper bent. Het klinkt heel middeleeuws maar het is nog steeds zo. Toen ik voetbalde krijg ik het commentaar dat ik speelde als een man: dit was bedoeld als compliment.” - Oud-voetballer en onderzoeker Martine Prange.

 

Miljoenen mensen zagen de huldiging. Bekijk hier de aftermovie.