• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Naema Tahir: “Iedereen is feminist”

26 december 2017

 

Naema Tahir is schrijver en universitair docent rechten. In haar boeken en columns behandelt ze thema’s als feminisme, migratie en mensenrechten. Wij spraken haar over feminisme, vrouwenrechten en keuzevrijheid.

 

Wat is feminisme volgens jou?

 

“Dat is heel simpel, het feminisme betekent voor mij het opkomen voor de vrouw.”

 

Wat betekent feminisme voor jou?

 

“Keuzevrijheid. Ik denk dat veel vrouwen vroeger zelf die keuzevrijheid niet hadden. Dit merk ik wanneer ik vrouwen van grootmoeder-leeftijd spreek. Ik doe wel eens lezingen bij boekenclubs en daar kom ik allerlei leeftijden tegen, dus dan zie je het verschil duidelijk. Vroeger had men niet de keuze om én te werken én een gezin te hebben. Voor mijn gevoel heb ik die keuzevrijheid wel.”

 

Speelt je Pakistaanse achtergrond een rol in jouw visie op feminisme?

 

“Het is grappig - eigenlijk niet. Wat ik wel merk, is dat mensen in het Oosten, bijvoorbeeld vrouwen in Pakistan, toch een andere soort van emancipatie en feminisme hebben. Ze maken andere keuzes en die zijn vaak gezin-gerelateerd. Neem iemand als Malala. Zij is een Pakistaanse vrouw, ze is feminist, maar ze laat zich altijd begeleiden door haar vader. Zij viert het feminisme, maar ze wil dat echt niet los van haar groep doen en dat heb ik geleerd van Pakistaanse vrouwen.”

 

Hoe heeft jouw perspectief op vrouwenrechten en kansen invloed op je dagelijks leven?

 

“Toen ik jonger was dacht ik voornamelijk dat het feminist-zijn om mezelf ging: ik was voornamelijk met mijn rechten als vrouw bezig. Maar nu zie ik het meer als iets wat ik samen met mijn sociale kring vier: het gaat erom dat ik kan doen wat ik belangrijk vind en dat mensen in mijn omgeving dat ook kunnen. Dan kom ik toch weer terug bij het belang van keuzevrijheid.”

 

Wie is je inspiratiebron? 

 

“Vrouwen zoals Michelle Obama. Wat ik haar kracht vind is dat zij gewoon heeft gekeken, wat is mijn kracht, wat is mijn talent, wat kan ik betekenen? Ze vaart haar eigen koers, ze probeert niet iemand na te doen. Zo legde zij een moestuin aan in het Witte Huis om gezond eten op de agenda te zetten. Dat is voor mij wat feminisme in de kern is: je afvragen wat jij kan betekenen in jouw rol, op dit moment, met jouw talenten, jouw macht en jouw mogelijkheden?”

 

Waarom zou iedereen feminist moeten zijn?

 

“Ik vind dat iedereen feminist is. Maar ik zie feminisme dan ook als het opkomen voor de zwakkeren. Of dat nou vrouwen zijn, of armen, noem het maar op. Iedereen zou dat moeten doen. Maar ik denk dat het menselijk is om op te komen voor iemand die dat nodig heeft. Misschien moet het woord feminisme maar gewoon plaats maken voor: aardig zijn voor elkaar.”