Ionica Smeets over onbewuste vooroordelen

18 augustus 2014Tijdens haar optreden in het televisieprogramma Zomergasten liet wiskundige en wetenschapsjournalist Ionica Smeets mooie fragmenten zien. Eén fragment in het bijzonder gaf de WOMEN Inc. redactie kippenvel! We zien wetenschapper Neil deGrasse Tyson tijdens een paneldiscussie een vraag uit het publiek beantwoorden over het kleine aantal vrouwelijke wetenschappers.
 Neil deGrasse Tyson legt uit hoe hij vanuit zijn perspectief als gekleurde man tegen diversiteit aankijkt. Hij liep tegen bepaalde vooroordelen en stereotype beeldvorming aan tijdens zijn weg naar de top. Ondanks dat dit een extra barrière vormde, heeft hij toch weten door te dringen tot de top van de wetenschap die vooral uit blanke mannen bestaat.

Met zijn verhaal laat hij zien dat iedereen die "anders" is, oftewel niet voldoet aan een bepaalde norm in de samenleving, extra moeite moet doen om vooroordelen te overwinnen. Dit geldt dus ook voor vrouwen in de wetenschap. Hij ontkracht hiermee het idee dat het kleine aantal vrouwen in de wetenschap een biologische oorzaak zou hebben.

Anderen vrouwen bekeken ook:
Jannet Vaessen over onbewust vooroordelen
Weinig vrouwelijke wetenschappers: waarom?