'Loonverschil mannen en vrouwen nog niet kleiner'

5 juni 2013

Ook het verschil in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke vakmensen is groot. In die beroepsgroep verdienen de mannen bijna 15 procent meer. Onder ambachtslieden is het verschil ruim 13 procent.
Binnen iedere beroepsgroep verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen en de verschillen zijn jarenlang stabiel. Bij laaggeschool werk is het verschil meestal kleiner dan bij hogere beroepen.
Zo verdienen mannelijke verkoopmedewerkers maar 2,7 procent meer dan vrouwelijke verkopers. En de loonkloof bij administratieve functies is 7,5 procent. Vrouwen die ongeschoold werk doen, verdienen gemiddeld 3 procent minder dan de mannen.

Vaak ontstaat het verschil als vrouwen kinderen krijgen en stoppen met werken of minder gaan werken. Paulien Osse, onderzoeker en oprichter van Loonwijzer, legt uit dat het voor vrouwen moeilijker is om promotie te maken als ze minder werken. Zelfs als de moeders later weer fulltime gaan werken, is die achterstand volgens Osse nauwelijks meer in te halen. Maar het maakt wel uit hoeveel uren iemand maakt. Het verschil in uurloon van iemand die 28 uur per week werkt en een fulltimer is niet heel groot.

» Lees het volledige artikel op Nu.nl