Lancering internationaal rapport:
State of the World Fathers 2017

12 juni 2017Vandaag publiceert MenCare het internationale rapport State of the World Fathers 2017. Het rapport geeft aan dat het tijd is voor wereldwijde actie zodat vaders de kans krijgen om te zorgen en moeders om te werken. Met bijna 100 onderzoekstudies, rapporten en gegevens uit vrijwel elk land wordt aangetoond dat er nog een lange weg te gaan is voordat mannen en vrouwen, moeders en vaders de taken eerlijk verdelen. In geen enkel land is er sprake van een gelijke verdeling tussen betaald werk en zorgtaken tussen vaders en moeders. En, als we zo doorgaan, duurt het nog 75 jaar voordat mannen en vrouwen gelijk betaald worden.

Nederland loopt ver achter 
Nederland loopt ver achter als het gaat om vaderschapsverlof. De overheid en werkgevers hebben als taak om het aantrekkelijker te maken voor vaders om voor de kinderen te zorgen en zo gelijkwaardig ouderschap te stimuleren. Ouders kunnen vervolgens zelf aan de keukentafel tot afspraken over taakverdeling komen. Vaders hebben er recht op om voor hun kinderen te zorgen, net zo goed als moeders recht hebben op eerlijke carrièrekansen.
 
Dit is zo belangrijk omdat uit onderzoek is gebleken dat betrokken vaderschap vanaf de geboorte bijdraagt aan een betere ontwikkeling van kinderen, minder huiselijk geweld tegen kinderen, een groter welzijn voor vaders, moeders en kinderen en gelijke kansen voor iedereen.

Tijd voor een nieuwe verdeling van zorg en werk 
In Nederland werken 25 organisaties, waaronder WOMEN Inc., samen om het betaalde vaderschapsverlof uit te breiden en meer aandacht te krijgen voor het belang van betrokken vaders. Vrouwen zorgen in Nederland nog twee keer zoveel als mannen en die verdeling staat al 15 jaar stil. De helft van de Nederlanders vindt dat stellen de zorg gelijk zouden moeten verdelen, maar slechts 18% doet dit. Door twee dagen betaald vaderschapsverlof te bieden geeft de overheid het signaal af dat de verantwoordelijkheid van de zorg voor kinderen vooral bij vrouwen ligt. WOMEN Inc. ziet uitbreiding van betaald vaderschapsverlof als een essentiële maatregel voor een meer gelijke verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen, het terugdringen van zwangerschapsdiscriminatie en het elimineren van het loonverschil. 

Het State of the World Fathers (SOWF) 2017 rapport is opgesteld door Promundo, en is het vervolg op SOWF 2015. Dat was het eerste wereldwijde overzicht van al het onderzoek dat gedaan is naar vaders.

Klik hier voor het hele 2017 rapport

 

Ook interessant voor jou: 

» Merendeel vaders wil minder werken om te zorgen

» Waarom mannen niet meer zorgen

» Inzicht in de financiële gevolgen van je ideale werk- en zorgverdeling: De WerkZorgBerekenaar