Kunstenaar Lorie Novak doorbreekt het taboe over migraine bij vrouwen met fotoproject

30 augustus 2016

Onze nieuwe campagne #migraineiseenhoofdzaak is nu live! Lees alles over migraine op de site: www.migraineiseenhoofdzaak.nl

 

Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Toch schiet de zorg voor vrouwen met migraine tekort. Door vooroordelen en een tekort aan kennis over de samenhang met vrouwelijke hormonen. Kunstenaar Lorie Novak neemt het hef in eigen handen om hier verandering in te brengen. Lees hoe zij op een creatieve manier bijdraagt aan een gendersensitieve gezondheidszorg.


“Ik durfde niet meer over mijn migraine te praten”

 

“Ik groeide op in een tijd waarin migraine niet werd beschouwd als een medische aandoening. Het werd beschouwd als een psychisch en emotioneel probleem waardoor ik vaak te horen kreeg dat het kwam doordat ik een onzekere perfectionist was. Hierdoor durfde ik niet meer te vertellen dat ik last had van migraine”

Al eeuwenlang wordt migraine bij vrouwen in verband gebracht met emotionele problemen zoals hysterie, depressie of stress. Hoewel het inmiddels door verschillende wetenschappers overduidelijk is aangetoond dat migraine een medische aandoening is, blijft de misvatting bestaan dat migraine bij vrouwen het gevolg is van het onvermogen van vrouwen om met hun emoties om te gaan. Kunstenaar Lorie Novak heeft sinds haar achtste last van migraine. Ze heeft tot haar 30ste niet over haar migraine kunnen praten omdat het door de omgeving en ook door haarzelf niet werd erkend als een medische aandoening. Lorie begon het effect van migraine op haar leven pas te erkennen na het lezen van het essay “In Bed”, waarin de schrijver Joan Didion haar eigen ervaring met migraine onder woorden brengt. Dit was voor Lorie een wake-up call en ze besloot een kunstproject te maken over haar ervaringen met migraine om de beeldvorming van migraine bij vrouwen te twisten en het taboe te doorbreken.

Sinds 2009 fotografeerde ze zichzelf elke keer wanneer ze een migraineaanval had en publiceerde de foto’s op haar website 100Migraines.net en op Instagram: @migraineregister. Op social media reageerden honderden mensen met #notjustaheadache, waarbij ze hun frustraties uiten over het onbegrip en de misvattingen over migraine bij vrouwen. Ook wij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor migraine bij vrouwen om de kansen van vrouwen op gezondheid te verbeteren!

 

Een expositie met indringende foto’s uit het ‘Migraine Register’ zijn op 1 en 2 september te zien in de unieke Pop-up Migraine Shop! Plan je bezoek.

 

Geen erkenning voor m/v verschillen bij behandeling migraine
De cijfers liegen er niet om en laten juist zien waarom het zo belangrijk is dat vrouwen blijven praten over hun migraine. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie staat migraine bij vrouwen op de derde plaats van meest belastende ziekten wereldwijd. In Nederland wordt één op de zeven vrouwen getroffen door migraine en komt het bijna drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Toch sluiten de geneesmiddelen die worden ontwikkeld niet altijd aan bij de behoefte van vrouwen met migraine. Zo is het in de medische wereld algemeen bekend dat schommelingen van de hormoonspiegel een grote rol spelen bij migraine, maar volgens farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink is er geen enkel geneesmiddel die hier op inspeelt: “Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen dus waarschijnlijk bij zo'n tweederde van de aanvallen betrokken. Toch grijpen geneesmiddelen tegen migraine niet aan op het hormonale systeem, maar op systemen die zowel bij mannen als vrouwen met migraine betrokken zijn.”, aldus Antoinette. 

 

Steun de actie!

Onwetendheid over vrouwen in de gezondheidszorg bedreigt levens. Wij willen gelijke kansen op gezondheid voor iedereen, jij ook?

 

» Doe mee en steun de actie #behandelmealseendame.