Delen

Iedere vrouw én man toegang tot anticonceptie.

Wij vinden het belangrijk dat anticonceptie toegankelijk wordt voor iedereen. Nu wordt anticonceptie alleen vergoed tot 21 jaar en kan een financiële drempel bestaan voor het gebruik ervan. Meisjes en vrouwen nemen vaak de verantwoordelijkheid voor anticonceptie en betalen daarom de rekening. Het opnemen van anticonceptie in het basispakket zorgt ervoor dat iedereen toegang krijgt tot verschillende anticonceptiemethoden, zelf de keuze kan maken voor een zwangerschap en het een gedeelde verantwoordelijkheid wordt voor vrouw, man en maatschappij.

 

Anticonceptie zou voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Sinds 2011 betaal je vanaf 21 jaar zelf voor je anticonceptie. Voor mensen die moeilijk rond kunnen komen is de prijs van bepaalde anticonceptie te hoog, waardoor ze niet de vrijheid hebben om een passende keuze te maken. Daarom is het belangrijk dat anticonceptie wordt vergoed. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de motie Ploumen om anticonceptiemethoden weer op te nemen in het basispakket.

60 jaar geleden werd de pil ontdekt. Het gaf vrouwen meer vrijheid en financiële onafhankelijkheid en ze konden seks hebben zonder angst voor een ongewenste zwangerschap. Dankzij acties van de Dolle Mina’s werd de pil in 1972 opgenomen in het ziekenfondspakket. Vanaf 2004 werd anticonceptie in bepaalde periodes wel en niet vergoed. Sinds 2011 wordt anticonceptie alleen vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. Het zijn overwegend vrouwen die anticonceptie gebruiken en die nu de rekening betalen.

De prijs voor anticonceptie verschilt per methode en varieert van 12 tot 60 euro voor de anticonceptiepil, en 30 tot 130 euro voor pleister, prikpil of de ring per jaar. De kosten van een staafje,koper- of hormoonspiraal variëren van 50 tot 230 euro, maar dan ben je wel meer jaren beschermd. Sterilisatie van de man kost 300 tot 400 euro, en sterilisatie van de vrouw is nog veel duurder: 1500 tot 1600 euro. In aanvullende verzekeringen worden anticonceptiemethoden weliswaar vaak vergoed, maar de premie is voor lagere inkomensgroepen vaak te duur. Zij gebruiken vaker geen anticonceptie of kiezen een goedkopere methode zoals de pil. Maar juist de pil moet je dagelijks slikken en dat lukt niet iedereen. Een derde van de abortuscliënten gebruikte voorafgaand aan de onbedoelde zwangerschap de pil. Daarnaast is het aantal abortussen nog altijd het hoogst onder vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Een deel van hen is mogelijk meer gebaat bij gebruik van langer werkende methoden, maar moet hiervan afzien vanwege de kosten.

Het is van groot belang dat vrouwen en mannen toegang hebben tot het brede palet aan anticonceptiemethoden, zodat ze zelf een passende keuze kunnen maken. Kosten mogen daarbij geen belemmering zijn. Vergoeding van anticonceptie voor vrouwen en mannen met een verhoogde kwetsbaarheid wordt nu in enkele gemeenten geregeld, maar nog lang niet overal. Een landelijk initiatief om anticonceptie weer op te nemen in het basispakket lost dit op. Toegang tot anticonceptie voor iedereen is een mensenrecht. Het geeft iedereen de vrijheid om bewust te kiezen voor een zwangerschap. Daarom een oproep aan alle politieke partijen: steun de motie Ploumen om anticonceptie weer op te nemen in het basispakket.

(Dit opiniestuk verscheen in het Algemeen Dagblad op 4 juli 2019).

De ondertekenaars

Ton Coenen (directeur Rutgers), dr. mr. Anniek de Ruijter (directeur Bureau Clara Wichmann), dr. Peter Leusink (voorzitter Expertgroep Seksuele gezondheid Nederlands Huisartsen Genootschap), dr. Gunilla Kleiverda (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie), Ellen Giepmans (directeur-bestuurder Stichting Fiom), Hugo Backx, (directeur GGD GHOR Nederland), Sonja Keizers (Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers), Jens van Tricht (directeur Emancipator), Annet Jansen (voorzitter Nederlands Genootschap van Abortusartsen), De BovengrondseDokters van de WereldHumanistisch VerbondKoninklijke Nederlandse Organisatie van VerloskundigeWOMEN Inc.Janine Abbring (presentator, programmamaker), Carine Bijlsma (filmmaker), Milou Deelen (journalist), Anna Drijver (actrice, schrijver), Marieke Eyskoot (duurzame lifestyle expert, spreker, presentator), Clarice Gargard (journalist, VN Vrouwenvertegenwoordiger), Sallie Harmsen (actrice, beeldend kunstenaar), Katja Herbers (actrice), Noortje Herlaar (actrice, zangeres), Jennifer Hoffman (actrice), Carice van Houten (actrice, zangeres, producent), Janey van Ierland (eigenaar nummer19 management), Gaite Jansen (actrice), Chantal Janzen (presentatrice, actrice), Mariska Jauregui (publicist), Hadewych Minis (zangeres, actrice), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (onderzoeker, publicist), Amrita Panday (fotograaf), Liesbeth Rasker (schrijver), Halina Reijn (regisseur, actrice, producent), Thekla Reuten (actrice), Jeroen Spitzenberger (acteur).

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een voorstel om de pil weer in het basispakket op te nemen. Wil jij dit initiatief steunen? Teken dan de petitie voor anticonceptie in het basispakket bij De Goede Zaak.
 

Teken hier de petitie!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

  • Actueel
  • Media
  • ...

Nog weinig diversiteit in Nederlandse nieuwsmedia

Bekijk meer