• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Hoogtepunten 2017

31 december 2017

 

Wat een mooi jaar hebben we achter de rug! Onze directeur Jannet Vaessen bracht haar debuut 'IEDEREEN Inc.' uit en we hebben de campagne #BeperktZicht gelanceerd. In samenwerking met het Nibud is de handige tool de 'WerkZorgBerekenaar' opgezet, in oktober organiseerden we een groot congres voor zorgprofessionals over het belang van gender in de gezondheidszorg en met behulp van onze ambassadeurs vonden overal in het land activiteiten plaats. En nog veel meer! Hieronder hebben we onze hoogtepunten voor je uitgelicht.

 

Januari

 • Publicatie IEDEREEN Inc.


  Directeur en oprichter van WOMEN Inc. Jannet Vaessen presenteert haar debuut IEDEREEN Inc.: Een boek over hoe in- en uitsluiting werkt.

 • Publicatie ‘Beperkt zicht: de rol van mediamakers in beeldvorming’


  Dit rapport werd op 26 januari door WOMEN Inc. overhandigd aan verschillende mediamakers tijdens een Masterclass: ‘de toekomst van Nederland - hoe kan jij als mediamaker bijdragen aan een inclusieve samenleving?’, om hen te informeren over onbewuste stereotypering in de media en hoe ze hier mee om moeten gaan.

   

 • Interview Jannet Vaessen in OPZIJ


  Directeur van WOMEN Inc. Jannet Vaessen geïnterviewd door OPZIJ, over haar nieuwe boek IEDEREEN Inc. en over de koers van WOMEN Inc.

   

Februari

 • Gouden Giraffe


  WOMEN Inc. wint een Gouden Giraffe voor ons congres over gendersensitieve gezondheidszorg in maart 2016, dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Alliantie Gender & Gezondheid.  

   

 • Training gespreksleiders aanTafel


  In februari heeft WOMEN Inc. 24 nieuwe gespreksleiders opgeleid voor aanTafel in Leiden. In totaal zijn 118 vrouwen gespreksleider geworden in 2017.

   

 • Huishoudbeurs


  Op 20 en 21 februari stonden we op de 62e editie van de Huishoudbeurs in de RAI in Amsterdam. Naast een workshop over de overgang en een interview met actrices Isa Hoes en Medina Schuurman over de kunst van het mooi ouder worden, vroegen we verschillende bezoekers naar hun rolmodel.

   

 • Gezondheidsbeurs


  Op woensdag 2 februari stonden we op de Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

   

Maart

 • Internationale Vrouwendag


  Op 8 maart maakten wij onderdeel uit van ‘She Means Business’, een wereldwijde LIVE stream over vrouwelijk ondernemerschap. Kijk hier onze Facebook LIVE over zorgvriendelijk werkgeverschap terug.

   

 • Stem voor gendergelijkheid


  Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 16 maart maakten wij een verkiezingsscan: welke partijen zetten zich in voor gendergelijkheid? Na de verkiezingen maakten wij de balans op: wat betekent de uitslag van de verkiezingen voor gendergelijkheid?

   

 • WOMEN’s march


  In Nederland maakt het voor je kansen nog steeds uit of je een vrouw of een man bent. Wij liepen op 11 maart - met duizenden anderen - mee met de Women's March voor een Nederland met meer gendergelijkheid.

   

 • Rolpatronen in kinderboeken


  Hoe eigentijds is de wereld van kinderboeken? Veel kinderboeken hebben een ouderwetse rolverdeling en geven een eenzijdig beeld van de samenleving. We publiceerden een artikel over waarom diverse beeldvorming in kinderboeken van belang is.

   

April

 • Loonverschil gedaald naar 16.1%


  Vanaf 2014 voeren we actief campagne om het loonverschil tussen mannen en vrouwen onder de aandacht te brengen. Sindsdien is het loonverschil is gedaald van 17,6% naar 16,1%. Dit is positief, maar de daling mag wat ons betreft sneller gaan.

   

 • Week van de Overgang


  In 2017 wordt voor het eerst de Week van de Overgang georganiseerd, om de overgang overal bespreekbaar te maken. WOMEN Inc. pleit ervoor dat de overgang (h)erkend wordt.  Wij interviewden vrouwen over hun ervaringen met de overgang en gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt vertelde tijdens onze Facebook LIVE wat iedere vrouw over de overgang moet weten.

   

 • Masterclass Beperkt Zicht


  In 2017 hebben we verschillende lezingen, gastcolleges en workshops georganiseerd over Beperkt Zicht voor mediamakers. Bijvoorbeeld bij het 35-jarig jubileum van Vrouw & Media; de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede; de opleidingen culturele maatschappelijke vorming en commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam.

   

Mei

 • Vrijheidslunch


  Op 5 mei organiseert WOMEN Inc. een vrijheidslunch in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost. Samen met 23 vrouwen stonden we stil bij wat vrijheid betekent voor hen als vrouw en hoe zij deze vrijheid in de toekomst nog beter konden benutten. Dit deden we door middel van onze aanTafel gespreksmethoden.

   

Juni

 • Lancering WerkZorgBerekenaar


  Om (toekomstige) ouders te helpen bij het maken van een financieel bewuste keuze hebben WOMEN Inc. en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de WerkZorgBerekenaar ontwikkeld. Je kunt hiermee uitrekenen wat de financiële gevolgen zijn van jouw ideale werk-zorgverdeling! Collega Saskia de Hoog vertelde meer over de WerkZorgBerekenaar in het NOS Journaal.

   

 • Charter Diversiteit


  We ondertekenden de Charter Diversiteit. Dit is een intentieverklaring voor werkgevers, waarmee zij verklaren zich actief te gaan inzetten voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Juli

 • 40.000 Facebook likes


  In juli dit jaar behaalde WOMEN Inc. 40.000 likes op Facebook! We zijn ontzettend trots op de steun van al onze volgers op Facebook. 

   

Augustus

 • Artikel Glamour 'Alledaags feminisme'


  Redacteur Xanne Visser droeg bij aan het artikel ‘5 praktische tips die je vandaag nog kunt inzetten om de wereld een betere plek voor vrouwen te maken’ in Glamour.

September

 • Lancering campagne #BeperktZicht


  In september riepen we alle Nederlanders een maand lang op om éxtra alert te zijn op stereotypering in de media. We riepen op je te laten horen door voorbeelden te delen van stereotiepe krantenkoppen, tv-beelden, foto’s, uitspraken etc. met de hashtag #BeperktZicht. Zo willen we ervoor zorgen dat publiek én mediamakers zich bewust worden van de effecten van stereotypering en de impact hiervan op vrouwen en ieder ander die zich niet gerepresenteerd voelt in de media.

   

 • Netwerkavond Den Haag


  Onze ambassadeurs zijn dit jaar begonnen met Netwerkavonden in de regio, waarbij vrouwen uit de regio bij elkaar komen om hun netwerk uit te breiden, ervaringen te delen en vragen te stellen. Het debuut vond plaats in Den Haag en was een groot succes, met maar liefst 30 aanwezigen. 

   

   

Oktober

 • Glamour by women


  De Glamour van deze maand was helemaal #PoweredbyWomen! Hierin hebben WOMEN Inc. en Glamour samengewerkt om vrouwelijk talent te ondersteunen en stimuleren.

   

 • Congres Gender & Gezondheid


  Op 5 oktober brachten we meer dan 400 zorgprofessionals, beleidsmakers en genderexperts bij elkaar op ons Congres Gender & Gezondheid, waar zij met elkaar in gesprek gingen over m/v-verschillen in de gezondheidszorg. Via inspirerende lezingen en korte workshops vertelden de experts over de nieuwste ontwikkelingen binnen gendersensitieve zorg en deelden zijn hun hoop voor de toekomst.

   

 • Doorbraken 5 jaar Alliantie Gender & Gezondheid


  Sinds 2012 zet de Alliantie Gender & Gezondheid zich, op initiatief van WOMEN Inc., in voor een gendersensitieve gezondheidszorg. De afgelopen vijf jaar hebben zij verschillende doorbraken gerealiseerd, waaronder het opnemen van genderverschillen in onderwijs en de investering van 12 miljoen van het ministerie van VWS in meer onderzoek naar de gezondheid van vrouwen. De alliantie stopt dit jaar in zijn huidige vorm, maar vanaf 2018 start de Nederlandse Vereniging voor Gender & Gezondheid!

   

 • Vaderschapsverlof in het regeerakkoord


  Samen met Rutgers en Bernard van Leer heeft WOMEN Inc. zich de afgelopen jaren ingezet voor de verlenging van het betaald vaderschapsverlof naar drie maanden. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet werd bekend dat de eerste stap is gezet: een verlenging naar 6 weken! Nu zullen we niet stoppen voordat de verlenging daadwerkelijk is doorgevoerd. Bekijk stap voor stap hoe wij ons hebben ingezet.

   

 • Coalitie ‘Beeldvorming in de Media’


  WOMEN Inc. start samen met mediapartijen RTL Nederland, NPO en VICE Benelux de Coalitie ‘Beeldvorming in de Media’. De coalitie neemt het initiatief om de komende twee jaar stereotypering tegen te gaan en bewustzijn over vooroordelen te bevorderen. Hierbij gaat het om (on)bewuste vooroordelen over vrouwen en mannen, maar ook over leeftijd, etniciteit en sociaal-economische status.

   

November

 • Facebook Live: Pensioen3Daagse


  Wat moet iedere vrouw weten over pensioen? Dat bespraken we op woensdag 1 november LIVE op Facebook met pensioenexpert Ada van Dijk.


 • De tafel van één weer een succes


  In Nijmegen en Hardewijk deden veel vrouwen mee met De tafel van één. Een reeks bijeenkomsten waarin vrouwen kracht en motivatie vinden om hun doelen te bereiken. 

   

   

 • Inspiratieontbijt voor Werkgevers


  Op 16 november, tijdens de 'Week van de Werkstress' organiseerde WOMEN Inc. een 'Inspiratieontbijt voor Werkgevers' in Circl op de Zuidas in Amsterdam. Wat zijn de nieuwste inzichten op het gebied van #inclusiefwerkgeverschap?

   

 • Vrouw en Carrièrebeurs


  Op 17 en 18 november stonden we op de Vrouw en Carrièrebeurs in Utrecht waar we de workshop ‘Op weg naar jouw €300.000,-’ gaven. Ook spraken we vrouwen over hun meisjesdromen.

   

 • Better Health Event


  We stonden zondag 26 november op het Better Health Event in de RAI in Amsterdam. Bij onze stand konden bezoekers terecht voor informatie over m/v-verschillen in de gezondheidszorg en onze campagne ‘Behandel me als een dame’.

   

   

 • #hottopic Beeldvorming


  Veel aandacht voor beeldvorming begin december! Collega Berna Toprak schoof aan bij RTL 5 Uur Live en bij De Schoonheidssalon in de Rode Hoed om te praten over #BeperktZicht.

   

December

 • Workshop Work-Life Challenge


  Tijdens deze workshop stonden vrouwen stil bij hun eigen verdeling van werk en zorg en ontdekten ze wat ze hier aan kunnen veranderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen veel zorgtaken automatisch naar zich toe trekken. Hierdoor is hun agenda maar ook hun hoofd heel vol. Bekijk de video voor meer uitleg:

   

 

We kijken enorm uit naar wat het nieuwe jaar gaat brengen. Maar een ding is zeker: wij blijven ons ook in 2018 inzetten om ons doel, dat het voor je kansen niet uitmaakt of je als jongen of meisje geboren wordt, te bereiken.