Hoe zit het met mijn geld?

10 april 2019

 

In deze serie beantwoordt coach en onderhandelexpert Merel van der Wouden vragen over geld, salaris en loononderhandelingen. Deze keer de vraag van Appu, die meer wil weten over onderhandelen over haar salaris.

 

    Appu: "Hoe ga ik in gesprek over mijn loon?"

Appu is afgestudeerd als pedagoog aan de Hogeschool en werkte in haar eerste baan met Syrische statushouders: "Tijdens de salarisonderhandeling was er helaas niet veel mogelijk omdat het een kleine stichting was. Inmiddels ben ik bezig met het vinden van mijn tweede baan en ben ik me aan het verdiepen in wat ik, als jonge vrouw op de arbeidsmarkt, actief kan doen tijdens gesprekken om mijn positie enigszins te verbeteren. Ik weet niet hoe ik een gesprek aan kan gaan over mijn loon. Heb je tips? Hoe pak ik dit aan? Waar moet ik beginnen?"


 

 

 

    Merel: "Ken jij jouw marktwaarde?"

 

 

Wat mooi dat je je aan het verdiepen bent in het verbeteren van je positie bij het begin van een nieuwe baan! Zoals het spreekwoord luidt: “Een goede voorbereiding is het halve werk”. Zo werkt het ook bij onderhandelen over je salaris. Hoeveel salaris je kunt vragen hangt af van jouw marktwaarde. Hiervoor is een marktwaarde onderzoek nodig. Een gesprek met leeftijdgenoten is zeker waardevol, maar niet voldoende. Je wilt objectieve criteria gebruiken om jouw salarisvoorstel te kunnen onderbouwen tijdens het gesprek met je nieuwe werkgever. Een afgeronde HBO studie Pedagogiek en werkervaring zijn twee belangrijke elementen voor het bepalen van je waarde."

 

Kijk eens op websites als: Loonwijzer, Intermediair en Payscale. Via de website Payscale kun je een salaris rapport genereren. Dit salaris rapport is gebaseerd op jouw Peer Group. Een Peer Group is een groep die qua profiel het dichtst aansluit bij jouw sector, ervaring, opleiding, locatie en vaardigheden. Ik vind Payscale een goede website aangezien zij 54 miljoen profielen wereldwijd in de database hebben. Bedenk na het onderzoeken van jouw marktwaarde ook goed of jij je hierin kunt vinden. Heb je nog andere vaardigheden die kunnen zorgen dat jij meer waard bent? Heb je de vragenlijst eerlijk ingevuld?

 

Aan de slag met onderhandelen

Schrijf op wat jouw doel is van je onderhandeling en denk verder dan alleen salaris. Waarde zit hem namelijk niet alleen in geld. Denk ook aan opleidingsmogelijkheden, doorgroeimogelijkheden, thuiswerken, reiskostenvergoeding, laptop, telefoon of auto van het bedrijf. Een groot deel van onderhandelen bestaat uit invloed uitoefenen om te krijgen wat jij wilt. Bedenk daarom ook wat voor gesprekspartner jij tegenover je hebt. Ga na welke onderhandelingsstijl jouw gesprekspartner waarschijnlijk gebruikt en welke stijl jij gebruikt. Door deze voorbereiding, kun je inspelen op deze kenmerken en daarmee invloed uitoefenen. 

Dit zijn de 4 meest gebruikte onderhandelingsstijlen: 

  • Explorerend: Je zoekt in de onderhandeling naar een oplossing die voor beide partijen gunstig is en weegt daarbij alle mogelijke opties af.
  • Coöperatief: Bij deze onderhandelingsstijl staat de samenwerking voorop. Dat klinkt ideaal, maar hierdoor verdwijnt jouw eigen belang in de onderhandeling vaak naar de achtergrond.
  • Vermijdend: Mensen met deze onderhandelingsstijl gaan elke vorm van conflict en onenigheid uit de weg en blijven hun eigen standpunten herhalen. Zo komt er vaak geen middenweg.
  • Vechterig: Bij deze onderhandelingsstijl geldt ‘my way or the high way’. Vechtigere onderhandelaars wijken niet af van hun standpunt of doel en zien zichzelf als enige winnaar.

 

Wat is jouw ondergrens en BATNA?

Formuleer welk bedrag je graag wilt verdienen met je nieuwe baan, maar bedenk daarnaast ook voor welk bedrag je de baan niet aanneemt. Het minimale bedrag dat jij wilt ontvangen is je ondergrens. Wat doe jij als je een voorstel krijgt dat onder je ondergrens ligt? Natuurlijk doe je eerst een tegenvoorstel, maar wat als er geen ruimte tot onderhandelen is? Bedenk scenarios. Loop je weg? Ga je bij een ander bedrijf solliciteren? Het is hiervoor verstandig om een BATNA te formuleren. Een BATNA is een “best alternative to a negotiated agreement”, ook wel Plan B genoemd. Heb je misschien nog een sollicitatie lopen?  

Ten slotte: geloof in jezelf, want als jij het niet doet, hoe moet iemand anders het dan doen!! Succes!

Meer lezen? Kijk ook eens naar mijn Stappenplan Onderhandelen blog.

 

Merel van der Wouden (32) verliet haar corporate consultancy baan in Toronto, Canada om haar bedrijf Blackbird Negotiations op te zetten. Ze coacht vrouwen om succesvol te onderhandelen  over hun salaris of tarief. Heb je ook een vraag voor Merel? Stuur een email naar info@womeninc.nl met als onderwerp ‘Geldvraag voor Merel’. 

 

 

Let op! Onderhandelen heeft niet altijd zin
Het is belangrijk dat vrouwen toegang hebben tot de handvatten om de nog steeds bestaande ongelijkheden zelf te lijf te gaan. Toch is het belangrijk om te beseffen dat de loonkloof niet wordt veroorzaakt doordat vrouwen “gewoon niet durven te onderhandelen” of daar slechter in zijn. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat vrouwen ongeveer even vaak als mannen om salarisverhoging vragen, maar dat ze het minder vaak krijgen toegekend. Het is 25% waarschijnlijker dat een man salarisverhoging krijgt dan een vrouw. Het is belangrijk om te onthouden dat de loonkloof niet de schuld is van vrouwen zelf, en dat het niet een individuele verantwoordelijkheid is om op te lossen. Maar natuurlijk kan het ook nooit kwaad om je eigen financiële situatie wat proberen te verbeteren en voor jezelf op te komen. Niet geschoten is altijd mis!