• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Happy Equal Pay Day

3 november 2017

 

Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 16,1% minder dan mannen. Door dit percentage kun je zeggen dat vrouwen na 3 november 'voor niks' werken. Daarom noemen we 3 november Equal Pay Day.

 

Waar is mijn €300.000,-?

Door het loonverschil verdienen vrouwen over een werkend leven van 40 jaar zo'n €300.000,- minder dan mannen. WOMEN Inc. voert al jaren campagne om het bewustzijn rond dit loonverschil te vergroten bij politici, werkgevers, vrouwen en mannen. Het loonverschil ontstaat omdat mannen en vrouwen andere keuzes maken. Wij spraken Belle Derks over de vraag 'hoe vrij zijn die keuzes'? In Nederland is ook nog steeds sprake van ongelijke beloning. Bij ongelijke beloning krijgen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk niet hetzelfde salaris.

 

Wat gebeurt er op Equal Pay Day?

WOMEN Inc. vraagt vandaag aandacht voor het loonverschil. Daarnaast zijn we in Utrecht om met experts over dit onderwerp te spreken en een actieplan te maken. De FNV organiseert vanmiddag een debat met politici en bedrijven. 

 

Politieke actie tegen ongelijke beloning

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen wil door middel van een wetsvoorstel ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen strafbaar maken. Zij wil dat bedrijven in de toekomst moeten bewijzen dat zij mannen en vrouwen niet ongelijk belonen. Nu is het nog zo  dat vrouwen zelf in actie moeten komen als zij vermoeden dat ze ongelijk worden beloond. Ploumen liet zich inspireren door de regering in IJsland en de mooie uitspraak van de IJslandse minister van sociale zaken en gelijkheid: “gelijke rechten zijn mensenrechten”.