Grote verschillen in immuunreactie bij mannen en vrouwen zijn een medisch raadsel

2 juli 2016

Het valt steeds meer onderzoekers op dat het immuunsysteem van een vrouw anders reageert op infecties dan van een man. Waarom dit zo is en hoe het precies in zijn werking gaat is echter nog een raadsel. Lees verder wat deze ontdekking betekent voor de ontwikkeling van vaccinaties en behandeling bij infecties. 

 

Mannen en vrouwen zijn écht anders
Dat het vrouwelijke immuunsysteem anders in elkaar steekt dan die van een man werd afgelopen week opnieuw bevestigd tijdens een bijeenkomst over microbiologie in de Verenigde Staten. Helaas is er nu nog niet veel bekend over de verschillen. Wel is deze ontdekking een aanleiding om onderzoek naar vaccinaties en behandeling bij infecties te herzien. Onderzoek toegespitst op mannen en vrouwen specifiek blijkt noodzakelijk te zijn in de zoektocht naar meer antwoorden. 

 

24 jaar sinds eerste aanwijzingen
De eerste aanwijzingen dat er een verschil zou zijn tussen de immuunreactie van mannen en vrouwen werden gevonden in 1992. De Wereldgezondheidsorganisatie trok toen een vaccinatie voor mazelen terug nadat deze tijdens de testfase tot het overlijden van jonge meisjes had geleid. Geen van de jongetjes bleek een dergelijk negatieve invloed te ervaren. Tot op de dag van vandaag is het echter nog steeds niet bekend waarom deze vaccinatie wel dodelijk was voor meisjes maar niet voor jongens. 

 

Is evolutie het antwoord?
Door de jaren heen is er wel veel gespeculeerd. Volgens een Duitse immunoloog, Marcus Altfelt, kan het verschil in immuunreactie te maken hebben met het feit dat vrouwen kinderen kunnen baren. Vrouwen zouden een sneller en sterker immuunsysteem hebben ontwikkeld om de embryo en het pasgeboren kind te beschermen. Wel heeft dit mogelijk ook een keerzijde: het immuunsysteem kan overreageren en het eigen lichaam aanvallen. Dit zou kunnen verklaren waarom auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en lupus meer bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. 

 

Blinde vlek in gezondheidsonderzoek
Hoewel het alweer 24 jaar geleden is sinds de eerste aanwijzingen zijn opgemerkt, hebben we tot nu toe nog vrij weinig van het raadsel weten te ontrafelen. Vooralsnog wordt er in gezondheidsonderzoek geen rekening gehouden met de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. Hoewel nieuwe richtlijnen onderzoekers stimuleren om ook vrouwelijke proefdieren mee te nemen in onderzoek, wordt er tijdens de analyse geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Hierdoor blijven de verschillen verborgen voor de onderzoekers. 

 

Eindelijk zicht op antwoorden
Wel is er eindelijk beweging om het raadsel achter het verschil in immuunreactie te ontrafelen. De Duitse immunoloog Marcus Altfelt start later dit jaar met een onderzoek naar de invloed van vrouwelijke hormonen op de werking van het immuunsysteem. Hij zal 40 volwassenen die een operatie aangaan om hun geslacht te veranderen de komende periode goed in de gaten houden. Als vrouwelijke hormonen inderdaad van invloed zijn dan zal het immuunsysteem van transgendervrouwen een sterkere en snellere reactie tonen tegen infecties en zullen zij meer auto-immuunziekten ontwikkelen dan transgendermannen. 

 

Waarom vrouwen van zich moeten laten horen
Of dit soort resultaten inderdaad zullen leiden tot aanpassingen in de manier waarop medicijnen worden voorgeschreven aan mannen en vrouwen blijft nog maar de vraag. Regelingen uit het buitenland laten zien dat het aanpassen van de richtlijn alleen niet voldoende is, het is noodzakelijk dat hier actief op wordt gestuurd en gemonitord. Daarom blijven wij pleiten voor een zorg op maat waarbij wel rekening wordt gehouden met gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen!

 

Laat je horen!

Wil jij ook niet nog 24 jaar wachten op antwoorden over gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen?

 

» Steun de actie: Behandel Me Als Een Dame
 

Lees meer:

 

» "Sorry mevrouw, dit kunsthart is te groot voor u"

 

» Vrouwen minder positief over hun gezondheid dan mannen