5 pensioentips van Eef van Opdorp

1 november 2016


 

OMZEIL JE BREIN VOOR EEN LEUK LEVEN NU ÉN LATER!
Eef van Opdorp is psycholoog en financieel expert.

 

Laat ik beginnen met een paar uitspraken die ik vaak hoor als ik vrouwen vraag waarom zij hun pensioen niet regelen. Veel vrouwen zeggen: ‘tegen die tijd ben ik misschien al dood’ of ‘dan zit ik in een verpleeghuis’ en een grote andere groep zegt iets als: ‘dat vind ik veel te ingewikkeld’. Ik wil graag proberen deze ideeën de wereld uit te helpen!

Als je gedachten als deze hebt, weerhoudt jouw brein je ervan om je te verdiepen in je pensioen, je wilt er simpelweg niets van weten. Ik zal je geruststellen, het is helemaal niet erg dat je er geen bal van snapt! Je bent zeker niet de enige. Maar ook als je er niets van snapt, kun je er wel degelijk mee aan de slag.

Laten we het eens niet hebben over ‘je pensioen’, dat is een veel te technische term en daarvan gaat je brein op slot. Nee, laten we het hebben over ‘jouw leven’! Het is namelijk wel belangrijk om in jouw financiële plaatje van nu al rekening te houden met je leven later. Het is ook goed te combineren hoor, lekker leven nu én een planning voor later. Ik zeg altijd maar: geld maakt niet gelukkig maar geen geld maakt wel ongelukkig! Hieronder mijn vijf tips om nu al na te denken over jouw leven later.

 

 

Tip 1:


Zoek een site op die voor jou inschat hoe oud jij ongeveer gaat worden. De kans is echt best groot dat je oud gaat worden. In theorie word ik bijvoorbeeld 93 jaar. Het is goed om een idee te krijgen van hoe lang de periode nadat je klaar bent met werken nog duurt. Realiseer je vervolgens dat je pensioen eigenlijk niets anders dan jouw salaris voor die periode is. Hartstikke belangrijk dus!

 

 

 

Tip 2:


Ga ook eens dieper nadenken over de periode nadat je klaar bent met werken. Pak pen en papier erbij en teken het plaatje dat jij voor
je ziet. Ik meen het, teken letterlijk hoe het plaatje eruit ziet! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je daarna je ‘pensioen’ beter kunt regelen.
Denk in elk geval na over:
 

  • Het soort huis waar je in wilt wonen. Een hutje op de hei of liever iets groters? Ik zie mezelf later bijvoorbeeld met mijn kinderen en kleinkinderen om me heen maar wel in een kleiner huis dan nu.

  • Wil je later veel gaan reizen? Of wil je dan graag dichtbij huis blijven?

  • Hoe zou jij je vrije tijd het liefst besteden? Als ik straks klaar ben met werken, heb ik meer vrije tijd. Ik vind het belangrijk om in die
    tijd veel voorstellingen en musea te bezoeken.

Als je een partner hebt, maak dit plaatje dan eerst allebei voor jezelf en ga dan samen zitten. Hier kun je het beter nu over hebben dan straks. Het lijkt een ver van je bed show, maar het gaat misschien wel om een derde van je leven! Hoe wil jij dat die tijd eruit ziet?

 

 

 

Tip 3:


Praat er met anderen over! Geloof me, iedereen zit met dezelfde vraag: ‘heb ik het goed geregeld?’
Ben je op een feestje? Breng het onderwerp dan eens ter sprake, vraag hoe je vrienden hun leven later zien en wat ze hiervoor hebben geregeld. Mij valt op dat mensen altijd bereid zijn om hun kennis te delen dus maak hier gebruik van.

 

 

 

Tip 4:


Kijk hoe je er nu voor staat. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het stappenplan van WOMEN Inc. en log eens in op
Mijnpensioenoverzicht.nl.

 

 

 

Tip 5:


Als je het plaatje van jouw leven later hebt getekend, kun je gaan nadenken over hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Dit is alleen niet
zo simpel, want het is hartstikke ingewikkeld om nu te bedenken wat jouw geld later waard is. Schakel daarom iemand in die hier wel verstand van heeft. Juist omdat het een onderwerp is waar je geen kaas van hebt gegeten. Dat kost je nu misschien geld maar dat moet
je jezelf gunnen want het gaat over jouw toekomst!

Als je bij een adviseur bent, onthoud dan dat vragen stellen niet erg is! Als ik uit het niets een vliegtuig moet besturen weet ik echt niet wat ik moet doen. Ik zou dan ook alles vragen. Ik zie vaak dat vrouwen niet doorvragen als ze iets niet snappen, misschien omdat ze zichzelf dan dom vinden. Pas daar echt mee op, vraag door tot je een ons weegt en het begrijpt!

 

 

 

Bekijk hier het I love pensioen stappenplan