Drie sterke vaders in de maand juni

23 juni 2016

Deze maand geen drie sterke vrouwen, maar drie sterke vaders in verband met Vaderdag en de nieuwe verdeling van zorg en werk waar we aandacht op willen vestigen. Drie vaders vertellen over hoe ze omgaan met de verdeling van zorg en werk, wat het vaderschap voor hun betekent en wat kenmerkend is voor hun als vader. Rouget (54), Mennold (35) en Gijs (32) delen graag hun verhaal. 

 

Rouget (54) is getrouwd met Clara en samen met hun zoon Kjell (19) wonen ze in Purmerend. Dochter Muk (21) is net op zichzelf gaan wonen. Rouget stond vroeger op het schoolplein als enige vader tussen de moeders. Hij is blij dat hij zoveel tijd met zijn twee kinderen heeft kunnen doorbrengen.

 

Hoe zou jij jezelf als vader omschrijven?

"Als ik kijk naar hoe ze terecht zijn gekomen, denk ik dat ik een goede vader ben. Ik heb mijn kinderen altijd veel vrijheid gegeven. Op de achtergrond was en ben ik wel behoorlijk bezorgd. Als mijn zoon bijvoorbeeld gaat stappen in Amsterdam blijf ik wakker tot ik de voordeur hoor dichtgaan, hoe laat dat ook is. Ik sta altijd voor ze klaar en dat weten ze; ze mogen me op elk moment overal voor bellen. Het heeft me verbaasd dat ik zo zorgzaam kan zijn, dat had ik niet gedacht voordat ik vader werd. We zijn er voor elkaar. Als ze nu iets van twijfel hebben, zullen ze me altijd vragen: 'Pap, wat vind jij er van?'."
 

'Ik was dan degene die twee vlechtjes in Muks haar vlocht, of drie als zij dat wilde.'

Hoe hebben jullie thuis de zorgtaken verdeeld?

"Ik heb toen ze klein waren het leeuwendeel van de zorg op me genomen. Maar dat was niet meer dan logisch: mijn vrouw werkte drie dagen in de week en ik had onregelmatige diensten als grafisch technicus. Daardoor bracht ik de kinderen vaak naar school. Ik was dan degene die twee vlechtjes in Muks haar vlocht, of drie als zij dat wilde. Ik stond ook vaak op het schoolplein om ze van school te halen. Dan kreeg ik wel eens negatieve reacties, vooral van andere vaders. Die dachten dan dat ik niet werkte en niets 'beters te doen had' dan op het schoolplein te staan. Maar gelukkig waren veel mensen ook positief. Toen ze nog heel klein waren nam ik ze altijd met me mee naar de sportschool, op de mountainbike. Mensen wisten niet wat ze zagen! Muk in een kinderstoel en Kjell in een draagzak."

 

Heb je een gouden tip voor andere vaders?

"Wees lief voor ze. Dat vind ik heel belangrijk! En geef ze de vrijheid om te doen wat ze willen. Ik ben in het verleden ziek geweest en dat heb ik toen niet meteen verteld. Muk ging net naar de middelbare en Kjell zat even niet zo lekker in zijn vel. Toen ik het na een paar maanden met ze deelde, hebben ze met dat echt kwalijk genomen. Ik heb toen uit bescherming die beslissing genomen maar als ik het nog een keer zou doen, zou ik het anders aanpakken. Dus mijn tip: verzwijg dingen niet voor je kinderen!"

 

Mennold (35) is samen met Fiona en samen hebben ze dochter Naomi van anderhalf. Mennold werkt als coördinator sportbuurtwerk en sociaal cultureel werker in Wageningen. Hij werkt 4x 9 uur is iedere woensdag thuis met Naomi. Fiona werkt 3,5 dag in de week.

 

'Het is heel fijn om een extra dag alleen met haar samen te zijn en haar op te zien groeien.'

Wilde je altijd al kinderen?
"Fiona en ik zijn nu tien jaar samen en we hadden het eigenlijk al best snel over hoe we ons leven voor ons zagen als we 30 waren. We zagen allebei kinderen in de toekomst, ik wilde altijd al graag papa worden. Ik vind het ook super leuk om dat nu te zijn! Ik ben een dag minder gaan werken toen Naomi werd geboren. Ik merk dat we in het weekend best druk zijn dus het is heel fijn om een extra dag alleen met haar samen te zijn en haar op te zien groeien. Ze is bijvoorbeeld net begonnen met lopen! Nog maar een stuk of tien stapjes, maar wel zo leuk om te zien."


Wat voor vader ben jij?
"Ik ben zorgzaam en best beschermend. Maar ik vind het ook heel leuk om met Naomi op stap te gaan, bijvoorbeeld naar de dierentuin of speeltuin. Dan gaan we klauteren, klimmen en stoeien. We lachen veel samen en daar geniet ik enorm van. Verder wil ik heel graag dingen zelf doen en op me nemen, dat is al vanaf het begin zo. In het ziekenhuis, vlak na de geboorte, wilde de zuster Naomi schoonmaken, een luier omdoen en aankleden maar toen zei ik: 'dat wil ik doen want het is mijn dochter!'."


Heb je een tip voor mannen die voor het eerst vader worden?
"Breng veel tijd met je kind door! En heb dan ook echt aandacht voor hem of haar. Dat kan best moeilijk zijn. Als ik bijvoorbeeld uit mijn werk kom, heb ik nog maar even om haar te zien voor ze gaat slapen. Ik zit dan soms in een 'werk vibe', op een bepaald tempo, het is dan echt belangrijk om te schakelen zodat we nog even samen zijn. Naomi is nog zo jong maar ze mist me echt al als ik er niet ben. Verder is het soms zwaar als ze niet wil gaan slapen maar dat hoort er allemaal bij en is het ook waard. Vroeger dacht ik 'kinderen tussen 8 en 14 zijn het leukst' maar nu merk ik dat dat niet zo is, het is nu al zo gaaf. Elke fase is speciaal en heeft eigen dingen waar je tegen aanloopt. Die moet je mee maken en er samen mee leren om gaan. Het is leuk om zo je kind steeds beter te leren kennen."

 

Gijs (32) heeft een relatie met Nadine (33). Hij heeft uit een eerdere relatie twee kinderen: zoon Joep (5) en dochter Daantje (4). Nadine heeft 2 dochters: Senna (12) en Ninthe (10). De kinderen van Gijs zijn er van vrijdagmiddag tot maandagavond. De dochters van Nadine zijn er om de week. Gijs werkt al zo'n 10 jaar bij de Koninklijke Landmacht.

 

'Ik heb het natuurlijk ook moeten leren, het vaderschap. Maar dat ging op dezelfde manier als bij mijn kinderen: leren door te doen.'

 

Hoe zou jij jezelf als vader omschrijven?
"Ik ben een zorgzame vader maar tegelijkertijd wil ik ze wel graag zelfstandig opvoeden. Dat betekent dat ik ze veel zelf wil laten doen en ontdekken. Leren door te proberen eigenlijk. Ze vinden dat zelf ook echt leuk, eigen boterhammen smeren en dat soort dingen. Vader worden was eigenlijk wel een verrassing voor mij maar ik merkte al snel dat ik het geweldig vind, het vaderschap. Ik heb het natuurlijk ook moeten leren, maar dat ging op dezelfde manier als bij mijn kinderen: leren door het te doen."

Ben je minder gaan werken toen je vader werd?
"Ik werkte altijd fulltime maar bij allebei mijn kinderen heb ik ouderschapsverlof opgenomen. Ik was dan op maandag altijd thuis. Dat heb ik bij mijn zoon en bij mijn dochter zo'n twee jaar kunnen doen en daar ben ik heel blij om. Nu werk ik weer 40 uur in de week en zijn ze van vrijdag tot maandag bij mij. Het liefst zou ik ze om de week de hele week bij me hebben maar ik ben ook tevreden met hoe het nu gaat."

Wat heb je geleerd van het vader zijn?
"Ik ben me echt veel bewuster van mezelf geworden. De kinderen houden me een spiegel voor. Een klein voorbeeld is dat ik ze leer dat ze pardon moeten zeggen als ze boertje laten. Als ik het dan soms zelf vergeet, krijg ik te horen: 'pap, je moet wel pardon zeggen!' Dat is grappig maar ze hebben natuurlijk wel gelijk. Je moet het goede voorbeeld geven want kinderen kijken naar hoe jij dingen doet. Verder heb ik geleerd dat het ook wel vanzelf gaat en dat ik het heerlijk vind om voor mijn kinderen te kunnen zorgen."

Vaders in Nederland willen meer zorgen
In Nederland staat de verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen al 15 jaar stil. Toch geeft 60% van de vaders aan wel meer tijd te willen besteden aan de zorg voor hun kinderen. Er zijn verschillenden redenen waarom ze dit niet doen. WOMEN Inc. deed onderzoek om er achter te komen wat voor vaders de belemmeringen zijn die hun wens in de weg staan.

Lees hier de 3 redenen waarom mannen niet meer zorgen!

Op 7 oktober vindt in Amsterdam het Vaderschapssymposium plaats!