"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

21 juli 2020

Door de coronacrisis wordt verwacht dat het aantal werklozen toeneemt, zo voorspelt De Nederlandse Bank. Voor ouders heeft dit ook gevolgen voor de kinderopvang, want zonder een baan verlies je na drie maanden het recht op kinderopvangtoeslag, deze toeslag is voor veel ouders essentieel om kinderopvang te kunnen betalen. 

 

WOMEN Inc. vindt dat kinderopvang er voor alle kinderen moet zijn. Want kinderopvang draagt bij aan de structurele ontwikkeling van een kind. Daarbij helpt het ouders om werk en zorg te kunnen combineren. Wie zijn de ouders die de kinderopvang in deze periode moeten stopzetten? WOMEN Inc. belt met ze.

 

Toen haar contract bij een start-up in de modeindustrie niet werd verlengd vanwege de coronacrisis moesten Noga (35) en haar man Ronald (38) de kinderopvang voor hun zoontje Nevo (4) stopzetten. De keuze was financieel van aard: “Ik weet dat ik zonder baan nog recht heb op drie maanden kinderopvangtoeslag. Maar de eigen bijdrage voor de kinderopvang is een grote kostenpost die we ons op dit moment niet kunnen veroorloven.”

 

Stress en financiële druk

Doordat er in de modeindustrie weinig gewerkt wordt met vaste contracten heeft Noga twee jaar geleden ook al voor hetzelfde dilemma gestaan. Toen nam zij de beslissing om de kinderopvang door te laten gaan. Zo had Noga wel de ruimte om snel op zoek te gaan naar een nieuwe baan. “Die periode was ontzettend stressvol. Ik voelde de druk om binnen drie maanden een baan te moeten hebben. Want daarna verloren we het recht op kinderopvangtoeslag én de plek van onze zoon bij de crèche waar op dat moment sprake was van een lange wachtrij. Daar zouden we later niet zomaar weer tussen kunnen.” 

 

Kinderopvang is zorgeloos werken

Noga’s zoon gaat al sinds hij vier maanden oud is naar de kinderopvang. “Ik zie hoe belangrijk de opvang is voor zijn sociale vaardigheden; hij leert delen en spelen met andere kinderen. Maar ook zijn creatieve competenties worden aangesproken. Daarom vind ik het jammer dat hij er nu niet meer heen kan. Voor mij is kinderopvang meer dan alleen opvang; het draagt bij aan de structurele ontwikkeling van mijn zoon en voor mij betekent het ook zorgeloos kunnen werken.”