De tafel van één zet vrouwen in hun kracht!

6 oktober 2014

Afgelopen vrijdag organiseerden we, in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een bijzonder evenement om de resultaten van Eigen Kracht en De tafel van één te vieren. Minister Jet Bussemaker gaf de aftrap voor elf gemeenten die doorgaan met Eigen Kracht.

Het vergroten van kansen
In Theater de Flint in Amersfoort werd het programma gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Anousha Nzume. Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc., opende het plenaire deel en gaf aan waarom WOMEN Inc. het programma De tafel van één zelfstandig aan blijft bieden. “WOMEN Inc. wil de toenemende druk op vrouwen, door meer werk- en zorgtaken, omzetten naar kansen. De laagdrempelige aanpak van De tafel van één vergroot de kansen van vrouwen die veel potentie hebben, maar waarvan de talenten nu grotendeels onbenut blijven.


Foto: Rebke Klokke/Copyright: WOMEN Inc.

Arbeidsparticipatie is juist nu belangrijk!
Prof. dr. Jan Latten, Hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam, gaf aan dat in Nederland veel vrouwen niet meedoen op de arbeidsmarkt. Hij liet ook zien dat de baanzekerheid de aankomende jaren alleen maar afneemt en dat steeds meer stellen uit elkaar gaan. "Door deze toenemende onzekerheden is het extra belangrijk dat je voor jezelf kunt zorgen. Je moet eerst aan jezelf denken. Dat is niet egoïstisch, maar belangrijk. Pas dan kan je voor anderen zorgen”, aldus Latten.

Resultaten De tafel van één
Tijdens het programma werden video-opnames getoond waarop oud-deelnemers van De tafel van één vertellen over hun ervaringen. Deze verhalen kwamen zo binnen bij het publiek dat de vrouwen op de video, ook aanwezig in de zaal, een staande ovatie kregen! De tafel van één heeft de afgelopen jaren in 14 gemeenten duizenden vrouwen geïnspireerd en geactiveerd. Onafhankelijk onderzoek (DSP-groep) heeft uitgewezen dat van alle vrouwen die hebben deelgenomen 20% een (betaalde) baan heeft gevonden of een opleiding is gaan volgen. Bekijk hier meer resultaten. 

Voortgang De tafel van één
Projectleider Pauline Schipper legde uit op welke manier WOMEN Inc. doorgaat met De tafel van één. Er is een basispakket ontwikkeld waarbij de effectieve gespreksmethode van JUMP Movement de basis vormt. Er zal nog meer samengewerkt worden met lokale organisaties en alle gemeenten die interesse hebben kunnen we op maat het programma aanbieden. Hierdoor krijgen nog meer vrouwen de kans om mee te doen aan De tafel van één. 

Wilt u de participatie vergroten in uw gemeente? Kijk dan hier voor meer informatie over het programma De tafel van één.


Foto: Rebke Klokke/Copyright: WOMEN Inc.

Na het plenaire deel konden de aanwezigen een voorproefje van De tafel van één ervaren, een WOMEN Inc. netwerkgesprek volgen of meedoen met de ‘superbrainstorm’.

Superbrainstorm
Erik Pekel, leidde een brainstorm over het bereiken en activeren van vrouwen. Tijdens de sessie is direct een animatie gemaakt van alle oplossingen en mogelijkheden. Download de animatie hier.

Aftrap Eigen Kracht
Na de workshops en brainstorm sprak minister Bussemaker over het belang van participatie van vrouwen. “Het is van groot belang dat vrouwen hun eigenwaarde ontwikkelen, dat ze voor zichzelf zorgen en dat ze hun talenten gebruiken. Dat is niet alleen voor vrouwen belangrijk, maar daar wordt de hele samenleving beter van.” Ze spoorde gemeenten aan om mee te doen met Eigen Kracht en De tafel van één. Samen met  de aanwezige wethouders gaf Bussemaker de aftrap voor elf gemeenten die doorgaan met Eigen Kracht. Dit zijn Enschede, Almere, Amersfoort, Eindhoven, Helmond, Tiel, Groningen en nieuwkomers Leiden, Roermond en Gorinchem.


Foto: Rebke Klokke/Copyright: WOMEN Inc.

Karin Breurs sloot het event af met ontroerend cabaret. Tijdens de afsluitende borrel werd er flink genetwerkt en nagepraat waarbij gasten op een bijzondere manier verbonden werden via hun visitekaartjes. Een zeer succesvolle dag! Bekijk meer foto's van het event in het album 'Zet vrouwen in hun kracht!'. Of bekijk de videocompilatie.

In Trouw verscheen dezelfde ochtend een mooi artikel over de resultaten van De tafel van één. Lees hier meer